Încrederea în economia României a coborât, în noiembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 noiembrie 2009

Indicele care măsoară încrederea în economia românească a scăzut uşor în noiembrie faţă de luna anterioară, România căzând pe ultimul loc în UE la acest capitol, în contextul în care, pe ansamblul Uniunii Europene, indicatorul a crescut, în medie, cu 1,9 puncte, a anunţat vineri Comisia Europeană, potrivit NewsIn.

Astfel, în noiembrie, indicele s-a redus în România la 62,1 puncte de la 62,6 puncte în octombrie, fiind cu mult mai mic decât pe ansamblul UE, unde indicele încrederii în economie a ajuns în a unsprezecea lună a acestui an la 87,9 puncte. Aceasta este a opta lună consecutivă de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar, deşi rămâne în con-tinuare sub media pe termen lung.

În afară de România, singurele ţări în care indicele încrederii în economie a mai scăzut în noiembrie sunt Grecia, unde indicatorul a coborât la 66,4 puncte, Marea Britanie (83,8 puncte) şi Malta (88,9 puncte).

În România indicele încrederii în comerţul cu amănuntul a crescut cu 4 puncte, iar cel în servicii a sporit cu 1 punct. Încrederea în industrie a stagnat, în timp ce încrederea în construcţii a scăzut cu 2 puncte, iar cea în consum s-a diminuat cu 1 punct.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, în contextul în care indicele încrederii în comerţul cu amănuntul a crescut cu 6 puncte, cel în servicii şi construcţii, cu câte 2 puncte, iar încrederea în industrie, cu 1 punct. În schimb, încrederea în consum a stagnat.

În zona euro, încrederea a urcat cu 2,7 puncte, până la 88,8 puncte, pentru a opta lună la rând, ceea ce arată că economia este în curs de redresare.

Cele mai mari creşteri ale încrederii în economie s-au înregistrat în Olanda (+6,3 puncte), Polonia (+2,7 puncte) şi Italia (+2,5 puncte).

La nivelul UE, gradul de încredere în economie este cel mai ridicat în Suedia (101 puncte) şi Danemarca (97,9 puncte), în timp ce gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregis-trat în România (62,1 puncte), Cipru (63,6 punc-te) şi Letonia (65 puncte), potrivit raportului de conjunctură prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice şi financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb