Indicele care măsoară încrederea în economia românească a scăzut uşor în noiembrie faţă de luna anterioară, România căzând pe ultimul loc în UE la acest capitol, în contextul în care, pe ansamblul Uniunii Europene, indicatorul a crescut, în medie, cu 1,9 puncte, a anunţat vineri Comisia Europeană, potrivit NewsIn.
Astfel, în noiembrie, indicele s-a redus în România la 62,1 puncte de la 62,6 puncte în octombrie, fiind cu mult mai mic decât pe ansamblul UE, unde indicele încrederii în economie a ajuns în a unsprezecea lună a acestui an la 87,9 puncte. Aceasta este a opta lună consecutivă de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar, deşi rămâne în con-tinuare sub media pe termen lung.
În afară de România, singurele ţări în care indicele încrederii în economie a mai scăzut în noiembrie sunt Grecia, unde indicatorul a coborât la 66,4 puncte, Marea Britanie (83,8 puncte) şi Malta (88,9 puncte).
În România indicele încrederii în comerţul cu amănuntul a crescut cu 4 puncte, iar cel în servicii a sporit cu 1 punct. Încrederea în industrie a stagnat, în timp ce încrederea în construcţii a scăzut cu 2 puncte, iar cea în consum s-a diminuat cu 1 punct.
La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, în contextul în care indicele încrederii în comerţul cu amănuntul a crescut cu 6 puncte, cel în servicii şi construcţii, cu câte 2 puncte, iar încrederea în industrie, cu 1 punct. În schimb, încrederea în consum a stagnat.
În zona euro, încrederea a urcat cu 2,7 puncte, până la 88,8 puncte, pentru a opta lună la rând, ceea ce arată că economia este în curs de redresare.
Cele mai mari creşteri ale încrederii în economie s-au înregistrat în Olanda (+6,3 puncte), Polonia (+2,7 puncte) şi Italia (+2,5 puncte).
La nivelul UE, gradul de încredere în economie este cel mai ridicat în Suedia (101 puncte) şi Danemarca (97,9 puncte), în timp ce gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregis-trat în România (62,1 puncte), Cipru (63,6 punc-te) şi Letonia (65 puncte), potrivit raportului de conjunctură prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice şi financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).