Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna septembrie, în pofida îngrijorărilor potrivit cărora relansarea modestă a zonei euro ar putea fi afectată de perspectiva încetinirii economiei chineze, informează Bloomberg.
Conform datelor publicate astăzi de Comisia Europeană, în luna septembrie 2015, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 105,6 puncte, de la 104,1 puncte în luna august, şi a atins cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2011. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care mizau pe o uşoară scădere până la 104,1 puncte.
În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut uşor cu 0,6 puncte, până la 107,6 puncte. În schimb, în România încrederea în economie a stagnat la 104,5 puncte.
"Îmbunătăţirea încrederii în zona euro a rezultat ca urmare a îmbunătăţirii încrederii în industrie, servicii şi, într-o mai mică măsură, în comerţul cu amănuntul, evoluţii care au fost contracarate parţial de scăderea încrederii în sectorul construcţiilor în timp ce încrederea consumatorilor a rămas în general nemodificată", a transmis Comisia Europeană.
În rândul marilor economii din zona euro, încrederea în economie s-a îmbunătăţit în Italia (plus 3,4 puncte), Germania (plus 1,9 puncte), Olanda (plus 1,2 puncte) şi Franţa (plus 0,9 puncte) şi a scăzut Spania (minus 0,9 puncte).
Potrivit datelor Comisiei Europene, cheltuielile gospodăriilor şi investiţiile companiilor nu sunt afectate de îngrijorările cu privire la evoluţiile din alte părţi ale economiei mondiale. Recentele date statistice sugerează că în perioada iulie-septembrie economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4%, similară celei din trimestrul al doilea.