Încrederea în economia zonei euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2006

Încrederea patronilor europeni şi a consumatorilor din zona euro a crescut, în iunie, până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce arată că expansiunea economică din regiune este evidentă. Specialiştii sunt de părere că, în aceste condiţii, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să accelereze procesul de majorare a dobânzii sale de referinţă.

Indicele măsurat de Comisia Europeană în privinţa încrederii în economia regiunii euro a crescut la 107,2 puncte în iunie, de la 106,7 în mai, nivel care nu a mai fost atins după luna martie 2001. Pe de altă parte, cifrele autorităţilor de la Bruxelles arată că preţurile de consum au crescut cu 2,5% în zona euro, la fel ca în luna anterioară. Economiştii anticipau că indicele privind încrederea va scădea la 106,3 în iunie, iar inflaţia va fi de 2,4%.

"Trecem printr-o perioadă excepţională, care dă BCE motive să majoreze dobânda", declară Julian Callow, economist-şef la "Barclays Capital". Experţii acestei instituţii anticipează că BCE îşi va majora dobânda la 3,5% până la finele anului în curs, de la 2,75% în prezent.

Analiştii de la "JP Morgan" prevăd chiar o creştere până la 4% a dobânzii BCE, la începutul anului viitor, iar potrivit acestora prima majorare va fi realizată la reuniunea BCE din săptămâna în curs.

Menţionăm că banca centrală a SUA, Rezerva Federală (Fed), şi-a majorat cu 0,25% dobânda de referinţă săptămâna trecută, aceasta ajungând la 5,25%. Astfel, Fed a recurs la cea de-a 17-a majorare din iunie 2004 până în prezent. Totodată, Banca Japoniei dă semne că ar fi pregătită să majoreze costurile împrumuturilor, măsură care ar reprezenta o premieră în ultimii cinci ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb