Încrederea mediului de afaceri german a continuat să se deterioreze în luna august

M.G.
Internaţional / 25 august 2021

Încrederea mediului de afaceri german a continuat să se deterioreze în luna august

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a scăzut pentru a doua lună consecutiv în august, după ce în iunie a atins un maximum al ultimilor doi ani şi jumătate pe fondul redeschiderii economiei germane şi europene. Scăderea anterioară din luna iulie a venit pe fondul majorării cazurilor noi de Covid-19 ca urmare a răspândirii variantei Delta şi a acutizării problemelor cu furnizarea de input-uri.

Astfel, indicele Ifo din Germania a scăzut cu 1,3 puncte în august, la 99,4 puncte, de la o valoare revizuită în jos cu 0,1 puncte de 100,7 puncte, înregistrată în luna iulie. În luna iunie, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 101,7 puncte. Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 100,4 puncte pentru luna august.

Declinul a venit în mare parte pe fondul unei deteriorări a optimismului de pe componenta aşteptărilor. Îngrijorările încep să se adune în special în sectorul ospitalier şi de turism, arată institutul Ifo.

În contrast, potrivit raportului Ifo, companiile spun că situaţia curentă s-a îmbunătăţit simţitor comparativ cu luna trecută, chiar dacă per total problemele cu furnizarea de input-uri în sectorul manufacturier şi îngrijorările cu privire la creşterea cazurilor noi de infectare cu Covid-19 grevează producţia şi economia.

Pe componente, industria manufacturieră din Germania a fost cea care a marcat cea mai puternică deteriorare a climatului de afaceri, dar per total situaţia curentă a sectorului a rămas pozitivă pe fondul cererii încă puternice, deşi în temperare. Indicatorul de perspectivă a industriei manufacturiere a înregistrat însă un declin puternic în august.

Serviciile au înregistrat şi ele o deteriorare a încrederii, optimismul anterior cu privire la creşterea afacerilor fiind mai temperat. Cu toate acestea, companiile din servicii arată că situaţia curentă din august este mult mai bună comparativ cu cea de luna trecută.

Totodată, indicele ce arată dinamica comerţului a scăzut şi el. Companiile ce produc pentru export sunt din ce în ce mai puţin satisfăcute cu situaţia curentă, iar aşteptările au devenit şi ele mai pesimiste. Sectorul de retail german este şi el în mod simţitor mai pesimist, potrivit Ifo.

Indicele componentei de construcţii a înregistrat însă o creştere, companiile fiind mult mai mulţumite de afacerile curente, în timp ce aşteptările lor s-au îmbunătăţit de asemenea.

Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export şi din construcţii.

Per total, componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo a cunoscut o îmbunătăţire peste aşteptări, în timp ce indicele aşteptărilor a coborât. Mai precis, indicele condiţiilor curente a urcat la 101,4 puncte de la o valoare de 100,7 în iulie, în timp ce indicele aşteptărilor a coborât la 97,5 puncte de la o valoare revizuită în jos cu 0,2 puncte de 101 puncte luna trecută. Estimările generale erau pentru 100,4 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 100 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri. De menţionat că componenta aşteptărilor a consemnat la debutul primăverii, în luna martie, cel mai mare avans lunar din luna iunie a anului trecut.

În aprilie, tot circa 45% din companiile germane spuneau că se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii. Blocaje erau atât pe zona semiconductorilor, cât şi pe alte multe alte produse.

De notat că mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei şi comenzile subdimensionate ale companiilor se resimt acum când cererea de produse tehnologice a explodat. De asemenea, industria de transport maritim comercial se confruntă cu o lipsă de containere şi cu costuri în continuă creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb