Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, ieri, prelungirea cu 120 de zile a perioadei de activitate a Comisiei speciale comune pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei - aşa numita comisie Iordache.
Claudiu Manda, vicepreşedintele Senatului a declarat: "Nu vorbim de o reactivare a comisiei, ci vorbim de faptul că o hotărâre a Parlamentului, a Birourilor permanente, stabilea un termen în care să funcţioneze. În momentul în care se consumă acest termen e nevoie fie să constaţi că s-a încheiat subiectul, fie e nevoie de prelungire, tot printr-o hotărâre a Birourilor permanente reunite".
El nu a precizat dacă activitatea principală a comisiei va viza modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, dar surse din interiorul coaliţiei de guvernare susţin că aceasta ar fi prioritatea celor care fac parte din respectiva comisie. Conform aceloraşi surse, prima şedinţă a comisiei Iordache va avea loc după perioada sărbătorilor pascale.
Necesitatea continuării activităţii acestei comisii a reieşit în urma declaraţiilor de săptămâna trecută ale liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus că Parlamentul trebuie să continuie demersul de modificare a legislaţiei penale, în urma tergiversării de către ministrul Justiţiei a iniţierii şi adoptării de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă în acest sens. Dragnea a cerut premierul Dăncilă să înceteze orice dis-cuţie cu privire la un act normativ al Guvernului legat de modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, a spus că nu mai este interesat de ce se întâmplă la Ministerul Justiţiei şi că PSD nu şi-l mai asumă pe minis-trul Tudorel Toader.
De altfel, ministrul Justiţiei se află sub incidenţa unei moţiuni simple depusă la Senat de către parlamentarii opoziţiei, dar care ar fi susţinută şi de mare parte dintre aleşii PSD din camera superioară a Legislativului. Cu toate acestea, dezbaterea şi votarea moţiunii simple a fost amânată de trei ori. Cea mai recentă amânare a fost dispusă, ieri, de Biroul Permanent al Senatului care a decis ca moţiunile simple ce se aflau pe ordinea de zi - împotriva lui Tudorel Toader şi împotriva lui Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice - să fie dezbătute şi votate în şedinţa de plen din 6 mai.
Această nouă amânare a iscat nemulţumirea liderilor opoziţiei parlamentare care au afirmat că decizia luată de membrii coaliţiei PSD-ALDE "este o inepţie" şi prin ea "au desfiinţat Senatul" până pe 6 mai.