India şi Pakistanul vor construi un gazoduct

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2005

Investiţia se ridică la 4 miliarde de dolari, iar finalizarea obiectivului este planificată pentru anul 2009

Oficialii Indiei şi ai Pakistanului au început, la Islamabad, negocierile privind construcţia unui gazoduct, investiţie care se ridică la 4 miliarde de dolari. Conducta, care porneşte din Iran, se va întinde pe 2.775 de kilometri şi va trece prin Pakistan. Aceasta va transporta gazele către producătorii de energie şi alţi utilizatori din India.

Reprezentanţii Indiei au anunţat că vor să cumpere gaze naturale la un preţ de 2,25 dolari/un milion Btu, la intrarea în ţară. Acest preţ urmează să fie analizat de Pakistan, iar în cazul unei înţelegeri vor urma negocieri cu Iranul.

Construcţia gazoductului se va finaliza în anul 2009. Capacitatea acestuia va fi de 150 de milioane metri cubi de gaz pe zi. Pakistanul va beneficia de aproximativ o treime din acest combustibil, iar India de restul. India mai trebuie să negocieze cu Pakistanul taxele de tranzit al conductei. Acestea ar putea fi de aproximativ 150 de milioane de dolari pe an.

India, a patra economie asiatică, încearcă să-şi asigure cantităţile necesare de energie prin realizarea de acorduri pe termen lung cu diverşi parteneri, dar şi prin achiziţia unor cote din anumite cîmpuri petroliere străine. Companiile indiene ar putea prelua participaţii la cîmpurile iraniene Yadavaran şi Juffair, cu drepturi care i-ar putea aduce 90.000 de barili de ţiţei pe zi. Iranul are rezerve de gaze naturale care însumează 26.600 miliarde de metri cubi, situîndu-se pe locul al doilea în domeniu, după Rusia.

India produce 76 milioane de metri cubi de gaze zilnic, însă cererea ar putea creşte la 231 milioane de metri cubi pe zi, pînă în aprilie 2006, potrivit datelor companiei GAIL Ltd., cel mai mare distribuitor indian de gaze.

Pakistanul importă 85% din energia pe care o consumă. Cererea din acest stat ar putea creşte la 5,5 miliarde de picioare cubice pe zi în 2012, de la 3,5 miliarde în prezent. Executivul se teme că această ţară se va confrunta cu o criză pe segmentul gazelor în 2010.

Proiectul gazoductului a fost lansat în anul 1996, iar demararea lucrărilor a fost mereu amînată din cauza temerilor Indiei privind securitatea acestui gazoduct pe teritoriul Pakistanului. Oricum, tensiunile dintre India şi Pakistan s-au mai domolit în ultimul an şi jumătate, astfel că guvernele celor două ţări au decis să dea viaţă proiectului privind conducta de gaze. Acestei investiţii i s-a opus mereu Washington-ul. Rezervele americanilor au privit, întotdeauna, programul nuclear al Teheranului, mai ales că gazoductul porneşte din Iran.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb