Ministrul apărării al Indoneziei a propus sâmbătă un plan de pace pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina la un summit al apărării în Singapore, o iniţiativă care a fost criticată rapid de participanţi, conform AFP, care relatează cele ce urmează.
"Solicit Rusiei şi Ucrainei să înceapă imediat încetarea ostilităţilor", a declarat Prabowo Subianto, menţionând că conflictul de peste 15 luni a avut un impact sever asupra economiilor şi aprovizionării cu alimente a naţiunilor asiatice. Într-un discurs la summitul de apărare Shangri-La Dialogue, Subianto a propus un armistiţiu "la poziţiile actuale" şi zone demilitarizate care ar fi garantate de observatori şi forţe de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite. El a sugerat, de asemenea, un "referendum în zonele disputate" organizat de ONU. "Indonezia este pregătită să contribuie cu unităţi la o potenţială operaţiune de menţinere a păcii a ONU", a adăugat el. China a prezentat propriul său plan de pace pentru a pune capăt războiului - o listă vagă de propuneri la care politicienii Uniunii Europene au reacţionat cu scepticism. În timp ce Beijingul afirmă că este o parte neutră în conflict, a fost criticat pentru refuzul de a condamna invazia Moscovei. În contrast, Statele Unite şi aliaţii occidentali au furnizat miliarde de dolari în arme şi alte ajutoare Ucrainei de la invazia Rusiei. Jakarta, care favorizează diplomaţia nealiniată, a încercat anterior să medieze pacea. Preşedintele indonezian Joko Widodo a călătorit la Kiev şi Moscova şi s-a întâlnit cu liderii naţiunilor anul trecut, în timp ce ţara sa a prezidat G20, grupul de economii majore. Cu toate acestea, propunerea şefului apărării Subianto a fost criticată la summitul de sâmbătă, cu şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, spunând că pacea în Ucraina trebuie realizată în termeni "corecţi". "Trebuie să aducem pacea în Ucraina", dar trebuie să fie o "pace corectă, nu o pace de capitulare", a declarat Borrell, comentând propunerea indoneziană. Subianto a răspuns ridicând vocea: "Întrebaţi indonezienii de câte ori au fost invadaţi... Există încălcări ale suveranităţii nu doar în Europa." "Prezint un plan de rezolvare a conflictului", a adăugat el. "Nu spun cine are dreptate şi cine greşeşte." Indonezia a votat în favoarea unei rezoluţii ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a aplicat sancţiuni economice împotriva Moscovei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2023, 15:17)
Pana nu vrea seriful/usa NU SE POATE DISCUTA DE PACE
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2023, 20:40)
Indonezia maninca griu ucrainian.
O doare la basca cum ajunge culoarea galben din drapelul Ucrainei in farfuriile indonezienilor.
De apreciat, totusi, e demersul umanitar al Indoneziei, tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana de pe glob. La fel cum e de remarcat ca tarile musulmane depind de grinele tarilor crestine.
Sa votam noul calif, Vladimir Putler!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2023, 08:55)
Bravo, Indonezia. Marele Guru nu zice nimic?