Industria Balneo şi SPA riscă să intre în colaps până la sfârşitul anului

(A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 10 septembrie 2020

Industria Balneo şi SPA riscă să intre în colaps până la sfârşitul anului

România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generat de zona balneo şi SPA Industria balneo şi SPA transmite că este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranţă şi cu rigorile necesare

Asociaţiile patronale din turismul balnear şi SPA trag un semnal de alarmă cu privire la riscul de colaps al întregii industrii până la finalul anului. Potrivit Organizaţiei Patronatelor Turismului Balnear din România (OPTBR), desprespa.ro şi Alianţei pentru Turism, peste 60% din companiile cu profil balneo şi spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020, dacă restricţiile aferente industriei nu vor fi ridicate.

După şase luni de pandemie, ţara noastră rămâne singura din Europa care nu a ridicat în totalitate restricţiile pentru sectorul de balneo şi spa, astfel că numărul turiştilor care şi-au făcut totuşi curaj să vină la Tuşnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimaneşti, Techirighiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În plus, cei peste 25.000 de angajaţi din balneologie şi SPA riscă să rămână fără locuri de muncă.

În piaţa spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienţi, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune şi piscine şi 217.000 pentru tratamente spa de relaxare şi prevenţie, conform datelor cenralizate de despreSpa.ro.

Totodată, cifrele de anul trecut arată că peste 2,27 milioane de turişti au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în staţiunile balneare din România.

În acest moment România, ţara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din staţiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităţilor închise încă din luna martie. Acum industria se pregăteşte să închidă porţile staţiunilor şi să trimită acasă mai mult de 50% specialiştii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând, susţin asociaţiile din domeniu.

Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR, a declarat: "Este un moment foarte greu pentru antreprenorii şi investitorii din întreaga ţară. Trebuie înţeles urgent că până la sfârşitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investiţiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf şi cenuşă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii şi familiile lor fără locuri de muncă şi nici oraşele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiţi să demarăm mişcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie".

Şi alte companii care utilizează resursele naturale ale staţiunilor, precum Ivatherm, ce foloseşte apa termală din Herculane pentru produsele sale dermatocosmetice, s-a alăturat campaniei pentru salvarea industriei.

Terapiile prin apă sunt cele mai semnificative mijloace de valorificare a resurselor naturale ale ţării în scopuri medicale. Balneologia, terapiile în piscine medicale şi de agrement fiind parte din facilităţile ce ajută la prevenirea şi ameliorarea afecţiunilor, întărind imunitatea iar piscinele interioare sunt principala facilitate căutată de turişti.

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, specialişti medicali, antreprenori şi investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranţă şi cu rigorile necesare, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical şi ce acum poate să vină în susţinerea întăririi imunităţii în aceste momente importante.

În timpul aşteptării unei reacţii din partea autorităţilor şi un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generat de zona balneo şi SPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb