• Guvernul anunţă rambursări de TVA
• Oltchim rămâne al statului pe timp de criză
Combinatul chimic "Oltchim Râmnicu Vâlcea", unul dintre marii jucători din industria chimică la nivel european, nu este de vânzare, în condiţiile actuale de criză economică şi financiară.
Statul nu intenţionează să privatizeze, în plină criză de lichidităţi, cel mai mare exportator din industria chimică autohtonă, a cărui tradiţie în fabricarea produselor de profil datează de mai bine de patru decenii.
Ca orice producător industrial, combinatul vâlcean este puternic afectat de criză.
Oltchim a înregistrat, anul trecut, pierderi de 225,64 milioane de lei, cu toate că afacerile companiei au crescut cu 11,26%, la 1,94 miliarde de lei.
Miniştrii Economiei şi Finanţelor, Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea, au efectuat, ieri, o vizită de lucru pe tărâm vâlcean, pentru a discuta cu administraţia combinatului măsurile necesare pentru depăşirea impasului.
Ambii miniştrii au dat asigurări că Guvernul se va implica activ pentru sprijinirea combinatului, atât prin realizarea unui plan de restructurare cât şi prin pregătirea unui program investiţional.
Oficialii au menţionat că statul va oferi combinatului facilităţi fiscale şi sprijin, (prin garanţii de stat) în vederea achiziţiei diviziei de petrochimie de la Arpechim, dar şi ajutor în problema conversiei datoriilor faţă de stat în acţiuni.
După ce, la începutul anului, Oltchim anunţase că solicită sprijinul Comisiei Europene pentru obţinerea unui ajutor de stat pentru a-şi normaliza capacitatea de producţie, puternic afectată de criză, ministrul Economiei a anunţat, ieri, că societatea va beneficia de un program de investiţii de 488 de milioane de euro.
Fondurile vor fi alocate pentru modernizare şi pentru achiziţia diviziei de petrochimie de la Arpechim Piteşti, rafinărie ce aparţine grupului Petrom.
Videanu a precizat că procesul de restructurare anunţat nu va cuprinde neapărat şi desponibilizări de personal.
"În procesul de restructurare va trebui să găsim acele active care contribuie la performanţa companiei şi să ne dezicem de cele care doar consumă resursele Oltchim", a spus Videanu.
În privinţa procesului de conversie a datoriilor în acţiuni, ministrul a arătat că este absolut necesară notificarea Comisiei Europene în acest sens, pentru a respecta legislaţia europeană în domeniul ajutoarelor de stat.
Videanu a precizat că la ora actuală procesul de notificare este în desfăşurare, un răspuns în acest sens al Bruxelles-ului urmând a veni în următoarele săptămâni.
Iar veştile bune pentru combinatul vâlcean nu s-au oprit aici.
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a anunţat că Guvernul va debloca restanţele de rambursare a TVA. În cazul combinatului vâlcean, valoarea TVA-ului de recuperat este de circa 13,4 milioane de lei.
Pe de altă parte, potrivit Newsin, Pogea a menţionat că statul va ajuta Oltchim şi în privinţa preţului la energie electrică.
"Având în vedere că Oltchim este un consumator mare de energie, un consumator în bandă, o asemenea facilitate ar putea fi posibilă din partea furnizorilor de energie electrică", a mai spus ministrul de Finanţe.
Statul promite societăţii energie electrică mai ieftină, transformarea creanţelor în acţiuni, şi garanţii pentru achiziţia diviziei de petrochimie de la Arpechim.
1. Pentru Pogea-Videanu
(mesaj trimis de Andreiu Oprea în data de 25.02.2009, 07:34)
Va sugerez domnilor ministri ca in cadrul investitiilor pentru Oltchim si nu numai, sa studiati si posibilitatea de a construi o centrala termoelectrica pe baza de gunoi menajer. Am vazut una in Danemarca, costa in jur de 100 mii euro si rezolva automat 4 boli de care sufera Romania : pret mare la energie electrica si termica, sufocarea oraselor de gunoaie menajere, lipsa unei industrii pe baza unor materiale reciclabile, cheltuieli inutile pentru amenajarea si intretinerea gropilor de gunoi ecologice. Va stau la dispozitie pentru amanunte. Cu stima.
1.1. lui pogeavideanu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mar mura-n gura în data de 25.02.2009, 16:31)
mai nea oprica , astora digeaba le spui matale de gunoaie, astia se stiu doar de-a mar murelele simeriene si titan mar murienele bucurestene.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2009, 18:55)
dertyuioptyuioghj