Industria cimentului din Venezuela intră pe mâna statului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2008

Industria cimentului din Venezuela intră pe mâna statului

Statul devine acţionar majoritar la diviziile locale ale "Lafarge" şi "Holcim"

Guvernul a preluat controlul fabricilor "Cemex"

Guvernul Venezuelei şi-a extins controlul asupra economiei, prin achiziţia pachetelor majoritare de la diviziile locale ale producătorilor de ciment "Lafarge" SA şi "Holcim" Ltd., cei mai mari din lume, respectiv prin preluarea fizică a fabricilor "Cemex" SAB.

Executivul venezuelean a preluat controlul fabricilor "Cemex", cel mai mare producător de ciment din Venezuela, eşuând în încercarea de a ajunge la un acord cu această companie în mai bine de zece reuniuni, anunţă ministrul energiei, Rafael Ramirez. Venezuela va cumpăra 89% din divizia locală a companiei franceze "Lafarge", pentru 267 milioane de dolari, res-pectiv 85% din divizia companiei elveţiene "Holcim", pentru 552 milioane de dolari, potrivit spuselor vicepreşedintelui Ramon Carrizalez.

"Cemex", societate cu sediul în Mexic, vrea în schimbul fabricilor 1,2 miliarde de dolari, conform ministrului Ramirez, care consideră această sumă "cu mult peste valoarea unităţilor de producţie".

În luna iulie, "Cemex" anunţa că ar putea acţiona în judecată guvernul, dacă nu va obţine un preţ corect pentru activele sale. "Cemex" îşi rezervă dreptul de a aduce în faţa Curţii de Arbitraj cazurile de expropriere, a declarat Hector Medina, vicepreşedinte executiv în cadrul "Cemex".

În condiţiile date, guvernul venezuelean va avea o cotă de 98% din industria locală a cimentului, potrivit calculelor companiei energetice "Petroleos de Venezuela" SA.

În luna aprilie, preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, declara că va naţionaliza societăţile producătoare de ciment, ca parte a planului de a asigura controlul statului asupra ramurilor industriale strategice. Chavez vrea să implementeze ceea ce el numeşte "socialismul secolului XXI", iar administraţia sa a naţionalizat cea mai mare companie de telefonie din ţară, o oţelărie, active ale societăţilor mixte petroliere şi ale distribuitorilor de electricitate. Astfel, la începutul lui 2008, guvernul venezuelean a naţionalizat cel mai mare producător de oţel din ţară, "Siderurgica del Orinoco".

Împotriva Venezuelei au fost depuse, la curţi internaţionale, plângeri pentru exproprieri de către "Exxon Mobil" şi "ConocoPhillips" - cei mai mari producători de ţiţei din SUA. La fel au procedat "Brandes Investment Partners" pentru naţionalizarea companiei de telefonie "Cantv", grupul de ferme "Ves-tey" Ltd. şi "Vannessa Ventures" Ltd. - pentru confiscarea activelor unei mine de aur.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb