Industria de securitate privată din România deţine, în prezent,1.100 de firme de pază şi protecţie, 1.080 de firme având ca obiectiv instalarea de sisteme de supraveghere,365 de dispecerate de monitorizare şi are o rată de dezvoltare de 17 % pe an,susţin organizatorii Black Sea Defense & Aerospace.
Potrivit co-organizatorului evenimentul Black Sea Defense & Aerospace (BSDA), Romeo Oiţă, industria de securitate privată din România a încheiat deja etapa de licenţiere a societăţilor, conformă cu domeniul de activitate, însă pentru a se alinia la standardele din Uniunea Europeană mai are nevoie de implementarea a două sisteme.
Este vorba de implementarea conceptului de "cultură de securitate privată" care trebuie popularizat şi mai ales făcut înţeles la nivelul beneficiarilor, dar şi a "Sistemului Integrat de Standarde, Proceduri Operaţionale, Audit şi Consultanţă", în securitatea privată.
"Implementarea acestui sistem va dezvolta cadrul oficial, obligatoriu pentru fiecare societate, urmând ca aceasta să iniţieze şi să implementeze manualul de management al crizei, manualul de management operaţional, procedurile operaţionale dedicate fiecărei activităţi desfăşurate conform cu licenţa. Fără cele două sisteme nu vom putea uniformiza activitatea unei industrii în plină expansiune", a declarat Oiţă. El a adăugat că odată finalizate cele două sisteme, companiile de securitate privată vor coopera mai eficient cu instituţiile abilitate ale statului pentru diminuarea riscului activităţilor din contractul de prestări servicii efectuat cu beneficiarul.
În plus, în urma colaborării cu Secţia Comercială a Ambasadei SUA la Bucureşti şi a conducerii companiei americane TNT Productions Inc., organizatorii BSDA au reuşit să aducă în România câţiva din liderii lumii în Homeland-Security care vor să interacţioneze comercial cu societatea civilă şi guvernamentală.
"Consider că ar fi un succes al expoziţiei, importul de tehnologie pentru cele două etape atât de necesare industriei de securitate privată din România. Dezvoltarea ulterioară ne va ajuta să ne racordăm la reţeaua mondială a Homeland - Security crescând astfel tehnologizarea, calitatea serviciilor şi implicit profitabilitatea firmelor româneşti". a adăugat co-organizatorul BSDA.