Înfiinţarea bursei regionale nu a influenţat preţul energiei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iulie 2015

Înfiinţarea bursei regionale nu a influenţat preţul energiei

Preţul energiei tranzacţionate pe piaţa spot PZU nu a fost influenţat, până acum, de bursa regională de electricitate (România-Ungaria-Cehia-Slovacia), care a devenit funcţională pe 20 noiembrie 2014. Astfel, din 20 noiembrie 2014 şi până pe 30 iunie 2015, media aritmetică a PZU din România a fost de 34,17 euro/MWh, cea din Ungaria - 37,23 euro/MWh, cea din Slovacia - 31,92 euro/MWh, iar cea din Cehia - 31,12 euro/MWh, conform datelor publicate de operatorii pieţelor.

Faţă de perioada similară a anului trecut, PZU a marcat o creştere nesemnificativă în ţara noastră, de circa 0,8%.

Furnizorii de energie ne-au spus că nu vom avea o influenţă în piaţa noastră atâta timp cât, pentru tranzacţiile zilnice de pe bursa regională, România are zero capacitate disponibilă de transport pe relaţia România-Ungaria: "Capacităţile sunt rezervate în licitaţii anuale şi lunare. Dacă nu sunt utilizate în totalitate, ce rămâne merge către bursa regională, dar în ultima perioadă au fost rare cazurile în care capacităţile nu au fost utilizate integral, pentru că avem cea mai ieftină energie din regiune".

Ei ne-au mai spus că România alimentează ţările vecine şi că exporturile se fac către unguri şi sârbi. Ungaria este hub energetic şi are o capacitate mare disponibilă de transport la graniţa cu România. Potrivit traderilor activi pe piaţa exporturilor, în orele de gol de sarcină au apărut importuri din Ungaria la preţuri mici, dar pentru o energie despre care spun că a fost achiziţionată din România.

Înfiinţarea bursei regionale de energie de către România, Ungaria, Cehia şi Slovacia presupune ca aceste patru ţări să ajungă să aibă un preţ unic al electricităţii tranzacţionate pe pieţele spot. Până atunci, fluxurile de energie dintre state au influenţe pe pieţele naţionale.

În principiu, nivelarea preţurilor presupune ieftiniri în ţările cu energie scumpă şi o creştere de preţuri pentru România, despre care furnizorii spun că dispune de cea mai ieftină energie.

Pe piaţa noastră, influenţele vor apărea când capacitatea de transport alocată exportului către Ungaria va fi suficient de mare pentru tranzacţiile zilnice. Deocamdată, la noi nu s-au resimţit nici exporturile masive făcute în cadrul contractelor pe termen lung, preţurile menţinându-se la o medie stabilă.

Între Cehia şi Slovacia există, în ambele sensuri, capacităţi mari de transport disponibile pentru bursa regională, iar media preţurilor este foarte apropiată. Conform furnizorilor, Slovacia importă din Cehia, iar ungurii iau energie din Cehia şi România.

Luna trecută, conducerea ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) a arătat că, deoarece România, comparativ cu Ungaria, are un potenţial de producere a energiei electrice şi, deci, de export mult mai mare, la licitaţiile pe termen mediu şi lung se adjudecă aproape întreaga capacitate pe sensul România-Ungaria şi în proporţie foarte mică pe sensul Ungaria-România, pentru fiecare interval orar. Astfel, pentru piaţa cuplată rămâne un disponibil foarte mic de capacitate pe sensul România-Ungaria, până la circa 30 MWh/h, şi un disponibil mult mai mare, între 1000-1500 MWh/h, pe sensul Ungaria-România, conform ANRE.

Încheierea de tranzacţii transfrontaliere pe bursa regională de energie depinde de limita fizică a capacităţii de interconexiune dintre Romania şi Ungaria, singura ţară dintre cele 3 cu care România are frontieră. Alocarea de capacitate dintre cele două ţări se face de transportatori, Transelectrica şi MAVIR, prin mecanism comun, în baza unui acord bilateral. ANRE a mai precizat că mecanismul de alocare a capacităţii constă în organizarea de licitaţii anuale, lunare, zilnice şi intrazilnice. Cele anuale, lunare şi intrazilnice sunt explicite, adică se licitează doar capacitate de transport, iar cele zilnice sunt implicite, adică se alocă simultan cu energia şi capacitatea, prin mecanismul de cuplare, conform sursei citate.

ANRE susţine că proiectul de cuplare a pieţelor este în favoarea consumatorilor, întrucât aceştia beneficiază, astfel, de energia cea mai ieftină, dar şi de o volatilitate mai mică a preţului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb