Înfiinţarea companiei energetice naţionale - atacată în instanţă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 octombrie 2008

Tăriceanu ajunge, iar, la mâna lui Băsescu din cauza plângerilor penale împotriva miniştrilor semnatari

Ordonanţa de Urgenţă pentru înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale (CEN) a fost publicată în Monitorul Oficial. Textul prevede majorarea capitalului social al "Electrica" SA, cu acţiunile pe care statul le deţine la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, precum şi la Hidroelectrica. Prevederile OUG vor fi aplicate după decizia de autorizare a concentrării economice, pe care trebuie să o dea Consiliul Concurenţei.

Acum că legea de înfiinţare a CEN a fost publicată în Monitorul Oficial, Hidrosind (sindicat din Hidroelectrica) va ataca chiar astăzi, OUG în contencios administrativ, iar cazul va fi judecat de Curtea Constituţională. Ilie Roşu, preşedintele Hidrosind, ne-a declarat: "Sunt suficiente motive ca judecătorii de la Curtea Constituţională să anuleze ordonanţa. Noi nu mai aşteptăm reacţia partidelor de opoziţie, care au anunţat acţiuni în ins­tanţă, pentru că oricum este un proces de durată. Vom depune plângeri penale şi împotriva primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, a pre­şe­dintelui AVAS, Teodor Atanasiu, şi a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care au semnat ordonanţa".

Domnia sa susţine că aceste plângeri vor fi trimise, săptămâna viitoare, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele Hidrosind mai susţine că, fiind vorba despre trei demnitari, preşedintele Traian Băsescu trebuie să dea dispoziţia de începere a urmăririi penale în acest caz: "Noi am depus un memoriu la preşedinţie şi am solicitat o întâlnire cu Traian Băsescu pe tema companiei energetice naţionale. Deocamdată nu am primit niciun răs­puns. Dar partidele politice şi preşedintele pot ataca direct ordonanţa la Curtea Constituţională, lucru ce ar mai scurta din durata procesului".

Textul OUG publicat în Monitorul Oficial nu conţine nicio prevedere cu privire la modul în care va funcţiona CEN în piaţa liberă de energie, fără a o distorsiona şi ce investiţii îşi asumă din planurile existente ale societăţilor componente. OUG stipulează doar modul în care "Electrica" va opera majorarea de capital social. Oficialii Consiliului Concurenţei ne-au declarat, ieri, că nu au fost depuse toate datele necesare analizei în vederea formulării unui răspuns privind concentrarea economică ce se realizează în cazul înfiinţării CEN.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu inteleg ce il f**e grija pe tovarasul Ilie Rosu care este strategia de dezvoltare a energeticii ramase la stat. Daca eu as contesta strategia de dezvoltare a companiei multinationale straine la care lucrez, ma trezesc pe strada direct. Nu inteleg de ce statul nu ii concediaza urgent pe acesti nemuncitori care in loc sa produca mai multe energie, dau alte persaone si institutii in judecata. De aceea ia el salariu de la la Hidroelectrica? Ce importanta are daca cele 4 entitati vor fi sub aceeasi cupola sau nu. Tot la stat vor fi si piata tot la fel de bine sau prost va functiona.

    1. ....despre ce vorbesti, mai bine taci.

      si e foarte normal ca-l intereseaza ce se intampla cu locul lui de munca si al celorlati.

      anormal este sa taci ca vita care trage in plug pana cade cu cornu in brazda pentru un brat de paie. iar chestia cu ramasul la stat- tocmai aici e hiba si hotia, ca nu ramane. mai citeste declaratiile referitoare la privatizarea cu diversi investitori ca poate te mai luminezi. 

      DOMNULE DRAGA HIDROCENTRALELE AU FOST FACUTE SA FUNCTIONEZE LA VARFURI DE SARCINA AN SISTEMUL ENERGETIC NATIONAL NU SA FIE EXPLOATATE PRIN GOLIREA LACULILOR DE CATRE BAETI DESTEPTI CA PRODUC CE MAI EFTINA ENERGIE DE CE NU SA DAT ACEASTA ORDONANTA AN 2006 SAU 2007 ?

      ivatizarea, cu toate consecintele invocate de dvs d-le Aurariu: primejduirea locurilor de munca etc, a tuturor microhidrocentralelor din patrimoniul SC Hidroelectrica SA..

      Nu exista in prezent nicio lege care sa interzica privatizarea centralelor hidroelectrice indiferent de putere. 

      Doar marile amenajari hidrotehnice sunt declarate de utilitate publica(Lotru, Stejaru, Portile de Fier) in rest toate centralele hidroelectrice pot fi si in prezent privatizate, ceea ce se si intampla deja de doi ani de zile fara ca Hidrosind-ului sa-i pese.

      Asta-i sperietoarea pe care o agita Hidrosind-ul cand de fapt problema in jurul careia graviteaza jocurile sunt celebrele contracte de furnizare incheiate fara licitatie in beneficiul ''baietilor destepti''. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb