Inflaţia din China atinge nivelul maxim al ultimilor zece ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie 2007

Inflaţia din China atinge nivelul maxim al ultimilor zece ani

Excedentul comercial continuă să crească

Inflaţia din China a urcat, luna trecută, până la nivelul maxim al ultimilor zece ani, iar excedentul comercial a crescut semnificativ, ceea ce amplifică presiunile asupra băncii centrale în vederea majorării costului împrumuturilor, pentru a cincea oară din martie până în prezent. În august 2007, preţurile de consum din China au crescut cu 6,5%, în ritm anual, după ce, în iulie, ele urcaseră cu 5,6%, a anunţat, ieri, Biroul de Statistică de la Beijing.

Preţul alimentelor a generat accelerarea inflaţiei, aces­ta urcând cu 18,2%, ca urmare a ascensiunii preţului cărnii, din cauza crizei de carne de porc.

Guvernul chinez încearcă să stopeze intrările de capital din exporturi, care alimentea­ză inflaţia, generează creşterea preţului proprietăţilor şi al acţiunilor.

"Aşteptările privind inflaţia sunt tot mai mari, astfel că guvernul ar trebui să ia o măsură importantă, cum ar fi majorarea cu 54% a ratei dobânzilor", este de părere Jim Walker, economist şef la "CLSA Asia-Pacific Markets" din Hong Kong. În opinia sa, dacă executivul de la Beijing nu va lua o astfel de măsură, "balonul" de pe piaţa imobiliară şi cea a acţiunilor ar mai creşte pentru moment, după care se va sparge.

Luna trecută, banca centrală a Chinei a majorat dobânda pentru creditele pe un an: +0,18%, la 7,02%. Acesta este nivelul maxim al ultimilor nouă ani.

Inflaţia din China a depăşit, vreme de patru luni consecutiv, ţinta anuală stabilită de banca centrală (3%). În primele opt luni ale anului curent, media inflaţiei din China a fost de 3,9%.

Excedentul comercial al Chinei a sporit cu 33% în august 2007, faţă de august 2006, însumând 24,97 miliarde de dolari. Nivelul lunar este al doilea ca mărime înregistrat vreodată de China, însă analiştii estimau mai mult: 25,9 miliarde de dolari.

Exporturile Chinei au sporit cu 22,7% în august 2007, faţă de aceeaşi lună a lui 2006, în vreme ce importurile au crescut cu numai 20,1%. Luna trecută, surplusul comercial pe relaţia cu SUA a fost de 15 miliarde de dolari, cifra putând alimenta din nou presiunile exercitate de administraţia SUA în privinţa aprecierii yuanului (moneda Chinei). Americanii spun că Beijing-ul menţine în mod artificial moneda naţională la un nivel scăzut, ca să favorizeze exporturile.

Moneda Chinei, yuanul, a avut o cotaţie de 7,5228 unităţi/dolar la ora 12:40 p.m., pe piaţa din Shanghai, comparativ cu 7,5214 yuani/dolar în ziua precedentă. Cursul de ieri este cel mai ridicat de după eliminarea ratei fixe de schimb yuan/dolar (iulie 2005).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb