Inflaţia din Statele Unite a decelerat puternic în iulie, la o rată anuală de 8,5%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2022

Inflaţia din Statele Unite a decelerat puternic în iulie, la o rată anuală de 8,5%

Inflaţia de bază din SUA a înregistrat un avans lunar de 0,3%, faţă de un avans estimat de 0,5% Inflaţia headline a stagnat în ritm lunar în iulie, pe fondul scăderii preţurilor carburanţilor

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a stagnat în ritm lunar în luna iulie, după o creştere de 1,3% în iunie, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. Aceasta a fost prima lună în care inflaţia lunară a surprins pozitiv, venind sub estimările pieţei de +0,2% în iulie. Evoluţia este explicată de scăderea preţurilor carburanţilor, de la 5 dolari/galon media naţională la sub 4 dolari/galon.

Rata anuală a inflaţiei a înregistrat astfel o primă scădere după multe luni de creştere, în timp ce rata inflaţiei de bază, cea urmărită de Federal Reserve (Fed) în deciziile de politică monetară, a surprins la rândul său pozitiv înregistrând o creştere lunară de doar 0,3% la o rată anuală în stagnare de 5,9%. Majoritatea preţurilor de consum au continuat însă marşul ascendent (chirii - care reprezintă 1/3 din CPI, produse alimentare, servicii), ceea ce înseamnă că oficialii băncii centrale americane vor putea să-şi tempereze doar parţial discursul cu privire la majorarea ratelor de dobândă. Piaţa americană a dobânzilor futures şi-a redus deja estimările pentru posibilitatea ca Fed să opereze o majorare de dobânzi de 75 de puncte de bază de la peste 70% la 32%.

Perspectiva asupra ratei anuale a inflaţiei continuă să prezinte însă anumite părţi negative având în vedere că pentru următoarele luni se vor "pierde" din rata anuală creşteri lunare de 0,5% (august 2021), 0,2% (septembrie 2021), respectiv 0,3% (octombrie 2021), ceea este posibil să permită ratei anuale să reaccelereze. Relevantă va rămâne dinamica preţurilor la combustibili, a materiilor prime şi a preţurilor generale din economie care au început să scadă pe fondul încetinirii economiei globale. Până la raportul aferent lunii iulie, inflaţia din SUA a avut un ritm lunar mai mult decât dublu faţă de ciclul economic pre-Covid. Totodată, până la raportul pentru iulie au fost 25 de luni consecutive de creştere lunară a preţurilor de consum.

Preţul per ansamblu al energiei a scăzut în ritm lunar cu 4,6% în iulie, după un avans de 7,5% în iunie, înregistrând o rată de creştere anuală de 32,9% în iulie 2022, faţă de iulie 2021. Cu toate acestea, preţul energiei electrice a crescut cu 1,6%, la un avans anual de 15,2%, în timp ce preţul gazului natural a scăzut cu 3,6% la un avans anual de 30,5%. Articolele vestimentare au înregistrat de asemenea un avans lunar de 0,6%, la o rată anuală de 3,7% pentru iulie, în timp ce serviciile medicale s-au scumpit cu 0,4% lunar, respectiv cu 5,1% anual.

Categoria servicii a continuat, la rândul său, să înregistreze creşteri de preţuri. Excluzând serviciile energetice, preţurile din această categorie au înregistrat o creştere lunară de 0,4%, la o rată anuală de 5,5%, după o creştere de 0,7% în iunie, 0,6% în luna mai, de 0,5% în aprilie şi de 0,6% în martie, fapt ce arată temperarea creşterilor de preţuri cel mai probabil ca urmare a scăderii cererii.

Totodată, indicele produselor alimentare a avut o creştere lunară de 1,1%, la o rată anuală de 10,9%, după o creştere de 1,1% în iunie, de 1,2% în luna mai, o creştere de 0,9% în aprilie şi după alte două creşteri lunare de 1% în martie şi februarie. De menţionat că consumul pe carduri de credit a scăzut puternic în iulie, ceea ce arată că consumatorii americani îşi concentrează cheltuielile pe bunuri şi servicii mai de bază.

O potenţială problemă mai mare pentru economia americană o reprezintă posibilitatea concretizării unei spirale inflaţioniste salarii-preţuri având în vedere faptul că piaţa muncii din SUA rămâne foarte tensionată. Rata şomajului din SUA rămâne în continuare în zona ce arată o ocupare integrală a forţei de muncă (3,5%), ţinta Fed fiind o creştere uşoară a şomajului şi întărirea condiţiilor financiare din pieţe (scăderea preţurilor activelor).

Rata anuală a inflaţiei din SUA a coborât astfel la 8,5% de la 9,1% în iunie, respectiv de la 8,6% în luna mai. Evoluţia ratei anuale a fost pozitivă în raport cu aşteptările pieţei, care a anticipat o scădere a ratei anuale la 8,7% pe fondul unui avans lunar anticipat de doar 0,2%.

De menţionat că evoluţia preţurilor de consum din SUA a depăşit aşteptările pieţei în 13 din ultimele 17 luni, iar ultima dată când inflaţia a fost la 8,5% rata dobânzii de politică monetară din SUA era la peste 10%.

Piaţa bursieră americană a reacţionat puternic pozitiv în condiţiile în care acesta a fost primul raport pozitiv în ceea ce priveşte dinamica de încetinire a inflaţiei, raport care ar putea aduce o majorare de dobânzi de doar 50 de puncte de bază la şedinţa Fed din septembrie.

Totodată, trebuie menţionat că preţurile altor componente considerate componente de bază din indicele preţurilor de consum au continuat să crească: chiria plătită lunar urcat în luna iulie din nou cu un ritm lunar alert pentru ultimii 34 de ani de 0,7%, după o creştere de 0,8% în iunie, 0,6% în mai, la o rată anuală de 5,7%. Echivalentul chiriei pentru proprietari a urcat lunar cu 0,6%, după un avans de 0,7% în luna iunie, la cel mai ridicat nivel din ultimele 3 decenii.

Evoluţia acestor componente ale indicelui preţurilor de consum pare mult mai persistentă decât şi-ar dori banca centrală din SUA. În luna iunie Fed a majorat dobânda-cheie cu 75 de puncte de bază, prima astfel de majorare din ultimii mai bine de 20 de ani. Trebuie spus că Fed-ul a contribuit masiv la bula speculativă din pieţe şi la avansul masiv al inflaţiei în condiţiile în care a printat până în luna martie 2022 câte 120 de miliarde de dolari lunar şi a ţinut pentru mai bine de 18 luni dobânzile la 0%.

Inflaţia din SUA este exportată în toată lumea având în vedere rolul SUA în economia mondială, inflaţie care a fost în primul rând stimulată de transferurile fiscale masive operate de administraţiile americane ale preşedinţilor Trump şi Biden. În total, în ultimii doi ani şi câteva luni, Fed-ul şi administraţiile americane au injectat în economie reală şi cea financiară, cumulat, circa 12 trilioane de dolari.

Evoluţia preţurilor de consum din lunile următoare va ţine ridicată presiunea pe oficialii Fed pentru a lua măsuri de combatere a inflaţiei la şedinţele de politică monetare viitoare în condiţiile în care inflaţia erodează puternic majorările salariale din acest an: rata anuală reală de creştere a salariilor din SUA a fost de -3,6% în iulie, -4,4% în luna iunie, -3,0% în luna mai, -3,4% în aprilie, după -3,5% în martie, -2,6% în februarie, -1,7% în ianuarie, -2,4% în decembrie 2021, -1,9% în noiembrie 2021 şi -1,3% în octombrie 2021. În prezent, oficialii Fed sunt aşteptaţi să opereze o nouă majorare de dobândă de 50 de puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară în condiţiile în care iulie a fost 16-a lună consecutivă în care salariile reale din SUA sunt pe negativ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Inflatia tot creste. Doar ca a crescut mai putin decat credeau analistii, dupa ce SUA si Biden au golit rezervele strategice ale SUA pentru a reduce cu un dolar pretul benzinei. Dar si rezerva asta este limitata si s-a terminat.

    1. rezervele acelea reprezinta modalitatea de a face bani. nu vezi ca se pun in piata adica se vand doar cand preturile sunt sus ?

      presupun ca stii cand se cumpara haha 

    dar a decelerat puternic si M2urile!! sau intersectat prin aprilie 2022 (ca procente) side acum murile trag inflatia in jos (ca procent ascensiune nu compus nominal de scadere inca).

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb