Inflaţia din Turcia - la 55% şi creşte

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2023

Inflaţia din Turcia - la 55% şi creşte

Acest indicator se va apropia de 62% la finele anului curent

English Version

Banca centrală a Turciei se aşteaptă ca, la finele lui 2023, rata anuală a inflaţiei din ţară să se apropie de 62%, limita superioară a intervalului pe care l-a prognozat în cel mai recent raport al său, anunţă Reuters.

În iulie, rata inflaţiei din Turcia s-a situat la 47,83%, iar în august ar fi depăşit 55%, conform estimărilor. Nivelul de vârf a fost atins în octombrie 2022: 85%. Economiştii independenţi spun, însă, că inflaţia reală este mult mai ridicată în prezent, de aproape 123%.

Săptămâna trecută, la cea de-a treia reuniune de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 17,5% la 25%, semn că oficialii instituţiei adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei. Analiştii estimau o majorare până la 20% a dobânzii-cheie.

Mulţi investitori cred că Banca Turciei trebuie să îşi înăsprească în continuare politica monetară.

În procesul-verbal al celei mai recente reuniuni a Comitetului de politică monetară, oficialii băncii centrale au declarat că inflaţia anuală va creşte semnificativ în august, iar înăsprirea politicii monetare va continua, după cum va fi necesar, într-o manieră graduală. Potrivit băncii centrale, dezinflaţia va apărea abia în 2024, în Turcia.

"În ultimele luni, ritmul înăspririi politicii monetare din Turcia a dezamăgit aşteptările pieţelor", conform unei analize din august a ING Bank NV.

Creştere peste aşteptări a economiei Turciei, în trimestrul al doilea

Economia Turciei a înregistrat, în trimestrul al doilea din 2023, o creştere anuală peste aşteptări, de 3,8% (după un avans de 3,9% în primele trei luni), datorită cheltuielilor solide ale gospodăriilor, conform datelor oficiale anunţate de TurkStat în 31 august. Analiştii anticipau un avans de 3,5%, în ritm anual.

Comparativ cu primul trimestru din 2023, PIB-ul Turciei a crescut cu 3,5% în perioada aprilie-iunie 2023, de asemenea peste estimări. Analiştii aşteaptă, însă, o încetinire a ritmului de expansiune spre finalul anului, la 2,9%, pe fondul reducerii efectelor măsurilor de stimulare şi ale majorării dobânzilor.

Potrivit Goldman Sachs, creşterea din al doilea trimestru s-a datorat stimulentelor fiscale preelectorale şi redresării după cutremurele din acest an. Potrivit băncii de investiţii, consumul populaţiei s-a menţinut solid, însă creşterea producţiei industriale şi a exporturilor a slăbit în perioada respectivă.

Importurile de bunuri şi servicii au crescut cu 20,3% în cele trei luni menţionate, comparativ cu anul trecut, în timp ce exporturile de bunuri şi servicii au scăzut cu 9%.

Comentând pe marginea creşterii peste aşteptări a economiei înregistrată în al doilea trimestru al anului 2023, ministrul Trezoreriei şi Finanţelor de la Ankara, Mehmet Şimşek, a declarat citat de Daily Sabah: "Economia noastră şi-a continuat performanţa de creştere puternică în al doilea trimestru al anului, când am încercat să compensăm efectele economice ale cutremurului. Ţinta noastră este o creştere puternică, alături de echilibru, durabilitate şi incluziune".

Oficialul turc a menţionat că Guvernul urmăreşte să consolideze economia împotriva şocurilor externe, acordând prioritate transferului de resurse către investiţii, ocuparea forţei de muncă, producţie şi exporturi, mai degrabă decât spre consum. "Am început să vedem efectele pozitive ale politicilor pe care le-am implementat. Vom continua să luăm măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea şi permanenţa acestor efecte", a conchis ministrul Finanţelor.

Limitarea creşterii preţurilor a fost prioritatea principală pentru guvern, în conformitate cu schimbarea politicilor economice după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din luna mai.

Moody's, posibil să îmbunătăţească ratingul suveran al Turciei

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a anunţat, în prima jumătate a lunii august, că ratingul suveran al Turciei ar putea fi îmbunătăţit dacă ţara continuă şi intensifică politicile convenţionale introduse după realegerea în funcţia de preşedinte a lui Recep Tayyip Erdogan, în luna mai a acestui an, conform Bloomberg.

"Tranziţia la politici mai ortodoxe, bazate pe reguli predictibile, este una pozitivă în ceea ce priveşte ratingul şi vine mai repede decât ne aşteptam. Noua echipă economică s-a angajat să reducă inflaţia, să diminueze dezechilibrele externe şi să asigure disciplina fiscală", a informat Moody's într-un raport, notează Agerpres.

Chiar şi în eventualitatea unei îmbunătăţiri a ratingului, Turcia va rămâne o ţară cu un calificativ de tip "junk" (nerecomandat pentru investiţii). Moody's atribuie în prezent Turciei un calificativ "B3", cu şase trepte sub nivelul investment grade şi în linie cu calificativele atribuite Angolei şi Nicaraguei. Perspectiva asociată ratingului de ţară al Turciei este una stabilă.

De la câştigarea alegerilor prezidenţiale, Erdogan a numit doi foşti bancheri de pe Wall Street, Mehmet Şimşek şi Hafize Gaye Erkan, în posturile de ministru al Finanţelor, respectiv de guvernator al băncii centrale. Cei doi încearcă să sporească credibilitatea Turciei în rândul traderilor de obligaţiuni şi acţiuni prin încetarea unei politici monetare ultra-relaxate şi a intervenţiilor constante ale statului pe pieţele financiare.

"Suntem hotărâţi să implementăm politici bazate pe reguli, în linie cu normele internaţionale, pentru a asigura stabilitatea macro-financiară şi să creştem rezilienţa ţării la şocuri", a postat Mehmet Şimşek pe platforma de social-media X, fosta Twitter.

Totuşi, Moody's a avertizat că motivele politice ar putea îngreuna introducerea unor politici prietenoase cu pieţele. Erdogan a susţinut mult timp necesitatea unor costuri reduse cu împrumuturile şi a unei strategii de promovare a creşterii economice cu orice cost. Moody's susţine că odată cu apropierea alegerilor locale din primăvara anului următor, calculele politice ar putea să schimbe apetitul autorităţilor pentru măsuri prietenoase cu pieţele. "Riscul unei noi schimbări de politică rămâne unul semnificativ", în special în cazul în care "creşterea economică va încetini mai mult decât ar fi acceptabil din punct de vedere politic", a conchis Moody's.

Piaţa acţiunilor din Istanbul s-a înscris pe un curs ascendent, vineri. Titlurile Yapi ve Kredi Bankasi AS au crescut cu 0,06%, la 15,91 lire turceşti la ora locală 15.31, cele ale Garanti Bank Bankasi AS - cu 0,3%, la 50,35 lire. Sub-indicele bancar BIST Banks a urcat cu 0,9%, la 7.443,20 puncte la ora 15.32, iar indicele principal BIST-100 - cu 0,9%, la 7.992,67.

----------------

Lira turcească avea un curs de 26,7138 unităţi/dolar (-0,06%) vineri, la ora locală 15.52, respectiv de 29,0228 unităţi/euro (-0,2%).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. eu acum sunt in Turcia, in mai 1 euro era 14 lire turcesti, acum e 28 lire

    1. E în scădere.In iulie era 29.8

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb