Inflaţia din zona euro a încetinit semnificativ în martie, de la 8,5% la 6,9%, deoarece preţurile energiei au continuat să scadă, potrivit datelor preliminare publicate ieri de biroul european de statistică Eurostat, informează News.ro.
Principalul motiv pentru această scădere cu 1,6 puncte procentuale a fost scăderea costurilor energiei.
Cu toate acestea, există alte componente ale coşului de inflaţie care rămân încăpăţânat de ridicate. Preţurile alimentelor au contribuit cel mai mult la inflaţia generală din martie.
Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie, alimente, alcool şi tutun, a urcat uşor faţă de luna precedentă. A atins un record istoric de 5,7% în martie, de la 5,6% în februarie.
Aceste cifre nu oferă dovezi suficient de puternice că Banca Centrală Europeană ar putea lua în considerare întreruperea ciclului său de majorare a dobânzilor, care a început în iulie.
"Decidenţii BCE nu vor afla prea multe despre încetinirea inflaţiei generale în martie şi vor fi mai îngrijoraţi că inflaţia de bază a atins un nou record", a declarat Jack Allen-Reynolds, economist şef adjunct al zonei euro la Capital Economics, conform sursei.
El a adăugat că este probabil că BCE va continua să majoreze dobânzile, în ciuda încetinirii inflaţiei general.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 10:26)
Grecia,Italia etc cum D-zeu se descurcă la asemenea inflație și dobânzi pe care trebuie să le plătească? Apoi,bursa se zice că anticipează cu 6 luni evenimentele: va urma deci o perioadă de belșug după creșterile care au loc ? DAXul pare nerăbdător să mai crească cu 20% !
Sau e mai degrabă o cacialma?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 21:06)
Statistica livreaza ce i se cere.