Infrastructura energetică critică din Ucraina, lovită astăzi de zeci de rachete ruseşti

Infrastructura energetică critică din Ucraina, lovită astăzi de zeci de rachete ruseşti

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 22 octombrie 2022

Infrastructura critică din Ucraina a fost lovită sâmbătă de zeci de rachete ruseşti, au anunţat forţele aeriene ucrainene, Kievul şi mai multe regiuni raportând lovituri asupra instalaţiilor energetice şi pene de curent, informează news.ro.

În acelaşi timp, autorităţile ruse de ocupaţie din oraşul ucrainean Herson au îndemnat civilii să plece imediat, invocând ceea ce au numit o situaţie militară tensionată, pe măsură ce forţele ucrainene avansează.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe aplicaţia Telegram despre atacurile ruseşti asupra infrastructurii care au început peste noapte: "Inamicul a lansat un atac masiv: 36 de rachete, dintre care majoritatea au fost doborâte".

Comandamentul forţelor aeriene a declarat anterior că 33 de rachete au fost trase în Ucraina sâmbătă dimineaţă, adăugând că 18 dintre ele au fost doborâte.

Începând cu 10 octombrie, Rusia a lansat o serie de salve devastatoare asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, care au afectat cel puţin jumătate din producţia de energie termică şi până la 40% din întregul sistem.

La scurt timp după răsăritul zilei de sâmbătă, oficialii locali din regiuni ale Ucrainei au început să raporteze atacuri asupra instalaţiilor de energie şi întreruperi de curent, în timp ce inginerii se străduiau să restabilească reţeaua.

Guvernatorii i-au sfătuit pe locuitori să se aprovizioneze cu apă în caz de întrerupere a aprovizionării.

O parte din Kiev a suferit întreruperi de curent până la începutul serii. Într-o zonă centrală a capitalei, magazinele au fost închise şi semafoarele stinse, lăsând şoferii să se descurce singuri în intersecţiile aglomerate.

Martorii Reuters din oraşul Mikolaev, din sudul ţării, au raportat o întrerupere de curent care a durat câteva ore, care a perturbat semnalele telefoanelor mobile pe unele reţele.

În oraşul Nikopol, din sud-estul ţării, care este bombardat în mod regulat din poziţiile ruseşti aflate peste râul Nipru, autorităţile locale au avertizat că sirenele de raid aerian vor fi oprite ca urmare a întreruperilor de curent şi că, în schimb, vehiculele de urgenţă care circulă prin oraş vor avertiza că vor avea loc atacuri aeriene.

Consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko a declarat că, sâmbătă după-amiază, peste un milion de oameni din Ucraina erau fără energie, inclusiv aproximativ 672.000 în regiunea de vest a Hmelniţki.

După un prim val de rachete dimineaţa devreme, sirenele de raid aerian au sunat din nou în toată ţara, la ora locală 11.15 a.m..

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a spus că Moscova a vrut să creeze un nou val de refugiaţi în Europa prin atacuri, în timp ce ministrul de Externe Dmitro Kuleba a spus că acestea constituie genocid.

"Loviturile deliberate asupra infrastructurii civile critice a Ucrainei fac parte din genocidul rus al ucrainenilor", a scris Kuleba pe Twitter.

Moscova a recunoscut că vizează infrastructura energetică, dar neagă că vizează civilii.

Operatorul de reţea de stat Ukrenergo a declarat că atacurile au vizat infrastructura din vestul Ucrainei, dar că restricţii de alimentare cu energie electrică sunt puse în aplicare în 10 regiuni din ţară, inclusiv în capitală, Kiev.

"Amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăşi consecinţele atacurilor din 10-12 octombrie", a scris Ukrenergo pe aplicaţia Telegram, referindu-se la primul val de atacuri asupra sistemului energetic de săptămâna trecută.

Între timp, şeful adjunct al administraţiei oraşului Kiev, Petro Panteleev, a avertizat că atacurile ruseşti ar putea lăsa capitala Ucrainei fără energie electrică şi căldură pentru "câteva zile sau săptămâni".

"Această posibilitate există... trebuie să înţelegem şi să ne amintim acest lucru", a declarat el pentru publicaţia ucraineană Ekonomicna Pravda.

Mii de civili au părăsit Hersonul în ultimele zile, peste râul Nipru, după avertismente despre o ofensivă ucraineană care se pregăteşte pentru recucerirea oraşului, dar avertismentul de sâmbătă a fost transmis cu o urgenţă reînnoită.

"Din cauza situaţiei tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masivă a oraşului şi a ameninţării cu atacuri teroriste, toţi civilii trebuie să părăsească imediat oraşul şi să treacă pe malul stâng (est) al Niprului!", au declarat autorităţile de ocupaţie ruse, într-un comunciat postat pe Telegram.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Ar fi cazul sa se discute si despre pace,

    suferinta oamenilor nevinovati nu merita

    neglijata si sacrificata ptr. interese meschine 

    1. Asa ar trebui,dar,zornaitul dolarilor nu se impaca cu pacea!

      Asa ar trebui,dar,zornaitul rublelor nu se impaca cu pacea!

    Eu cred ca si ucrainenii ar trebui sa bombardeze rusi cu vreo 20000000 de rachete si dupa ce transforma 99% in rusia in moluz sa-i invite pe rusi care mai raman la tratative de pace. Asta ca sa simta si rusi cum e sa fii atacat fara mntiv si sa aiba si ei infrastructura distrusa . Victorie ucraina !!!

    1. Populatia occidentului sa doneze 50% din venitul/luna,

      ptr. rachete la Zelenski, 

      si va fi si mai multa suferinta,

      sa traiasca profitul enorm a industriei de armament 

    Rusii aplica legile razboiului din doctrina americana. Se distruge infrastructura de utilizare DUALA, civila si militara. Energia electrica este folosita de Ucraina pentru a transporta echipamentele militare din Polonia, in est. Acum nu mai au energie electrica. Sa mai transporte ei arme. Sa mai repare ei arme in fabricile ramase.

     

    Ah, mai este un aspect deloc comentat de presa romaneasca. Conductele germano-rusesti de gaze bombardate de niste state NATO (cel mai probabil Polonia si SUA). 

    Cum SUA este sponsorul principal al distrugerii, iar ministrul de finante al Frantei se plangea acum cateva zile ca LNG-ul american este de patru ori mai scump oferit Europei decat este cumparat de industriasii americani, atunci ramane sa constatam ca gazul pe care Rusia nu il mai poate vinde prin NS1 catre Germania, trebuie compensat sau razbunat prin distrugerea capacitatilor de productie si export de energie electrica din Ucraina catre Europa. 

    In acest fel, Europa este distrusa sistematic si de SUA, si de Rusia. SUA era deranjata de exporturile de gaze din Rusia catre Europa si le-a distrus conductele. Rusia, la randul ei, a distrus exporturile de electricitate ale Ucrainei (acest sclav al SUA) catre Europa. Cine pierde? Ucraina si Europa. 

    Rusia trece de la operatiuni speciale la razboi efectiv de cucerire.

    Ca tactici de baza intr-un razboi clasic enumar :  

    1. In primul rand dai jos reteaua energetica 

    2. In al doilea rand dai jos restul utilitatilor (apa, caldura,etc) 

    3. In al treilea rand distrugi nodurile feroviare (nu toate caile ferate ca asta iti creste nota de plata a refacerii ulterioare a teritoriului cucerit).  

    4. In al 4-lea rand indisponibilizezi/distrugi cladirile si entitatile guvernamentale de rang 1 si 2 ale tarii atacate.  

    Pana acum rusii s-au tinut de caterinci. Sau nu au fost buni profesionisti.  

    Acum vad ca au revenit la principiile de baza ale unui razboi clasic. Acum ne aflam la nivelul punctelor 1 si 2.  

    Dincolo de propaganda din pres alocala , riscurile puse de aventurile militare rusesti nu s-au redus. Stiu ca tot apar articole ca rusii lupta cu scobitori si se imbata non-stop. Incercati sa le ignorati, e propaganda.

    Propaganda e la fel de toxica de ambele parti intrucat adoarme gandirea critica si simtul alertei in situatii critice care presupun decizii critice.  

    1. Celor care tin cu rusii le fac o intrebare:

      -var conveni ca un strain sa va intre in casa si sa va violeze sotia ? Daca da lasa adresa aici ca te pun si pe tine capra 

      celor care tin cu ucrainienii le fac o intrebare :

      va convine ca cei 500,000 de romani din ucraina nu au educatie in limba romana decit in primele 4 clase primare ? ( comaparati cu ungurii care au drepturi si a facultati in limba lor )

      Daca da atunci sinteti tradatori ai neamului romanesc si va recomand sa va mutati la Kiev , armata ucrainiana are nevoie de voi .... 

      De ce europa a cerut romaniei sa respecte minoritatile si drepturile lor ( invatamint in limba materna chiar si la nivel universitar si folosirea limbii maghiare in toate localitatile in care maghiarii sint peste 20 % ) ?

      dar aceeasi europa nu a cerut acelasi lucru si de la ucraina ? sa respecte toate minoritatile inclusiv cea romana ?  

      De ce acest dublu standard ?  

      De ce europa nu a obligat ucraina sa respecte acordurile de pace din 2015 ? 

      Europa nu are partea ei de vina pentru acest razboi ?

      Dar ucraina care nu a respectat acordurile de pace cu rusii din 2015 ? si nu a respectat drepturile minoritatilor , nu are nici o vina pentru razboi ?  

      de ce s-au inteles ucrainienii intre ei pana in 2015?

      ti se pare ca "tin cu rusii"?

      prietene.... tu nu ai citit tot ce am postat eu de ani intregi aici, sunt senior la patrat in postari aici pe Bursa! Si nu sunt deloc pro-Rusia!  

      p.s. trec cu vederea nesimtirea postarii tale... si eu mai sunt golan uneori cand postez  

      p.p.s. eu doar am punctat o schimbare de abordare si strategie in termeni militari tehnici ... cei care au pregatire militara au inteles ce am scris eu aici, la comentariul 4 ... e strategie clasica de razboi ce am descris la 4 !

      Razboiul din Ucraina e doar distrugere de ambele parti, Rusia nu se poate impune indiferent cat distruge iar Ucraina nu poate renunta indiferent cat sufera. E al doilea Afganistan pentru rusi si la fel ca si din primul se vor retrage cu coada intre picioare. Vom vedea daca vor mai avea o tara in care sa se retraga sau ce mai ramane din ea dupa ce incep sa curga facturile acestei aventuri militare.

    Victorie,

    legiunea transgender din Ucraina condusa de

    Sarah Ashton-Cirillo,pleaca sa cucereasca Kremlin-ul  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb