Woooaw! Donald Trump a cîştigat alegerile!! Ce mai veste, ce mai vuiet! O mirare mai mare decît planeta străbate majoritatea comentariilor "de specialitate", ca şi cînd respectivul personaj nu s-ar fi manifestat pînă acum pe Pămînt, ca şi cum nu ar fi fost în campanie electorală, în văzul lumii întregi, de mai bine de un an şi jumătate, ca şi cum ar fi căzut deodată din Marte pe capul americanilor şi, desigur, al ştiutorilor de nimic de pe întreg mapamondul, a toate cunoscători într-ale politichiei, cu şi fără "delicateţe". E apocalipsăăăă...din aia mare, maică! strigă ei acum, "toţi într-o egalitate".
În alte vremuri şi condiţii, subiectul ar fi meritat, cel mult, o înţepătură ironică. În vremurile noastre, însă, în care tagma ştiutorilor de nimic a devenit chiar miezul din dodoaşca democraţiei, subiectul merită oleacă de atenţie, nu de alta, dar cititorul nostru, alegător de cursă lungă, ar putea fi, astfel, (re)vaccinat, fără nici un fel de cheltuieli suplimentare, împotriva molimei pe care aceşti "indispensabili" ai politicii o răspîndesc în jur: prostia!
(Prostie: neadecvare radicală, acută sau cronică, la o situaţie dată, care cere o soluţie de gîndire şi/sau acţională).
Roata politicii mondiale, din America pînă în Zanzibar, nu se mai învîrte, astăzi, fără ajutorul greu precupeţit al acestor ştiutori de nimic. În principal, ei sunt fie "experţi în alegeri", "consilieri de campanie", "consilieri de comunicare", "manageri de campanie şi/sau de comunicare", mai nou chiar "experţi în operaţiuni psihologico-electorale" etc fie "profesionişti" ai "sondajelor de opinie" şi/sau "sondajelor electorale". Ei bine, toate armatele acestor ştiutori de nimic nu au fost în stare să "prezică" nici victoria electorală a brexitiştilor în referendumul din Marea Britanie, nici victoria lui D. Trump în alegerile prezidenţiale în SUA.
Asta, ca să luăm doar cele mai recente evenimente electorale, la scară mare, naţională, cu influenţă masivă în plan politic şi social, atît internă cît şi internaţională. Să nu care cumva să credeţi că, de pe urma eşecului, s-au ales cu "onoarea" şifonată sau că le scad tarifele pe piaţa serviciilor electorale. Nici gînd! Iar, mecanismul prin care au devenit atît de "indispensabili" şi de bine plătiţi este cît se poate de simplu şi banal: omniprezenţa lor, cu toate partidele şi cu orice prilej electoral, a creat percepţia persistentă şi iraţională că fără ei nu se poate. E deja un adevăr etern acreditat: victoriile li se datorează lor, "ştiinţei lor ezoterice", în timp ce înfrîngerile sunt întotdeauna generate de inabilitatea, lipsa de mijloace, ori inadecvarea candidatului respectiv la cerinţele electoratului ţintă, inadecvare pe care "specialiştii" au sesizat-o la vreme, dar candidatul a ales să o ignore sau nu a avut mijloacele să o depăşească.
Mă rog, dacă ar fi numai aspectul economic şi social, "mănîncă şi ei o pîine", încă nu ar fi mare lucru de obiectat. La urma urmei, cîte alte lucruri inutile, ba chiar dăunătoare, lipsite de valoare, ori cu valoarea supra-evaluată nu se vînd în lumea de astăzi!! Şi, încă pe ce sume!! Problema este că activitatea lor nu este nici neutră, nici paralelă, nici laterală activităţilor din cîmpul politic şi electoral, ci una care îl distorsionează, întotdeauna, sistematic, în defavoarea alegătorului!! Datorită lor şi doar pentru îmbuibarea acestor armate de ştiutori de nimic, evenimentele electorale au fost transformate radical, din exerciţii de alegere liberă şi raţională, în partide de vînătoare, în care electoratul şi alegătorul sunt prada, iar politicienii, conduşi ca la un safari, de "experţi", sunt neîndurătorii vînători. Un exerciţiu în care, pentru a răpune vînatul, orice mijloace sunt bune şi permise, inclusiv "adormirea", "drogarea" sau ameţirea lui cu orice tip de mesaje, propagandă sau "spectacole", astfel încît să nu mai vadă gura puştii îndreptată spre el, nici dacă îi stă sub nas!
Toată lumea înţelege, astăzi, faptul că aşa-zisele sondaje de opinie nu sunt altceva decît instrumente de instilare a unor idei şi preferinţe, instrumente care, împreună cu "comunicarea mediatică", sunt menite să precipite în preferinţele electoratului orientări prestabilite. Mai puţin înţelese sunt, însă, manevrele de manipulare prin comunicarea pe reţelele de socializare ale internetului. Domeniul a devenit un adevărat teatru de război împotriva liberului arbitru, a libertăţii de cugetare şi alegere, împotrivă capacităţii de a judeca ansamblul factorilor care pot da o imagine completă asupra candidatului, ideilor, calităţilor sale, ori a lipsei acestora. Armele şi muniţiile preferate ale ştiutorilor de nimic, deghizaţi în experţi electorali, sunt: masificarea, excitarea pînă la paroxism a spiritului de turmă, încătuşarea în "normele" sau preferinţele grupului, ştergerea din cîmpul de vizibilitate a realităţilor care împiedică sau fac mai dificilă manipularea, suscitarea reacţiilor iraţionale, condiţionarea prin frică etc.
Denaturarea masivă a politicii, în democraţiile contemporane, a demersurilor şi a finalităţilor sale are, desigur, mai multe rădăcini şi nu doar un singur vinovat. Contribuţia armatelor de a toate ştiutori de nimic este însă una dintre cele mai nocive şi persistente, iar faptul că din cînd în cînd aceste cohorte de stricători ai sensurilor fundamentale ale instituţiilor şi ale proceselor politice o mai iau îsn freză este nu doar un motiv de uşurare, ci şi unul de speranţă. Speranţa că alegătorii se vor răscula totuşi, într-o bună zi, împotriva celor care şi-au făcut o bănoasă ocupaţie din dezvoltarea "strategiilor" capabile să împiedice oamenii de a judeca în libertate şi de a alege în cunoştinţă de cauză pe cei care primesc mandatul unor puteri de decizie şi guvernare hiper-trofiate, în lumea de astăzi. Puteri tot mai rău şi tot mai puţin controlate de către mandatarii lor, cei care suferă, cei care plătesc oalele sparte ale neroziilor, inactivităţii, ori ale activităţilor social distructive la care se dedau deţinătorii funcţiilor publice, "aleşii noştri".
Nu! Donald Trump, Preşedintele ales al Statelor Unite, nu este de pe altă lume. El este produsul lumii create după chipul şi asemănarea ştiutorilor de nimic, care au dobîndit puterea periculoasă de a crea o lume după chipul şi asemănarea lor, de a înlocui, cu un surogat, lumea noastră, a celor care încă mai credem că politica este necesară pentru a rezolva problemele spaţiului public, pentru a genera proiectele de dezvoltare ale unor mari colectivităţi umane, pentru a propune şi alege raţional soluţiile capabile să ne asigure că Istoria nu se va termina brusc, datorită "jocului" sau toanelor iresponsabile ale unuia sau altuia dintre "liderii lumii", că promovarea Libertăţii şi a Demnităţii umane, iar nu reinstituirea diferitelor variante de sclavagism, va fi sensul de mişcare al secolului al XXI-lea.
1. concluia spune totul
(mesaj trimis de Salomeea în data de 11.11.2016, 02:32)
Finalul articolului este un semnal de alarma. Va multumesc.
1.1. ce am primit impartasesc cu dv (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Romanescu în data de 11.11.2016, 02:36)
Romanescu -
This week the unimaginable happened, Donald Trump was elected president of the United States. It is unconscionable that so many in our broad and beautiful country are filled with a palpable fear for their safety and the safety of their loved ones.
Throughout his campaign, Trump emboldened a group of people to spew hatred and violence against some of our most vulnerable. Through insulting communities of color, demeaning women, disrespecting veterans, and advocating for unequal...
1.2. erata (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 11.11.2016, 03:16)
concluzia
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 11.11.2016, 04:44)
Este, probabil ca la originea acestui manifest se gaseste Bernie Sanders.
1.4. o sugestie (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de cititor în data de 11.11.2016, 08:32)
ar putea incepe cu a cere modificarea constitutiei, a.i. votul popular sa conteze mai mult
1.5. este o prostie ce am spus mai devreme (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 15:20)
caci intre timp am mai citit cate ceva despre cum a lucrat compania de marketing si manipulare a lui Mercer pt campania lui Trump. si a avut success, ca si in cazul campaniei pt brexit!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 12.11.2016, 11:52)
Acest mesaj este o mare porcărie deoarece nu ține seama de aritmetica alegerilor.
În final, între Trump și Hillary a fost o diferență de 200 de mii de voturi (0.25%) în favoarea lui Hillary.
Dar, și-a pus cineva problema unde a pierdut Trump? Sau poate nu nu s-a concentrat deloc să câștige? California.
Rezultatele în California sunt:
- Trump 3.1 mil
- Clinton 5.8 mil
Trump a pierdut 2.7 milioane de voturi în California. Hai să excludem acest stat din...
2. "manipularea...conditionarea prin frica" de banci/
(mesaj trimis de Fara credit în data de 11.11.2016, 05:32)
/corporatii as adauga eu.
Daca ma uit invers cronologic la noi in ldp bancile au manipulat la greu, UK-Brexit la fel, Sua acum cu bursele in lume la fel.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 09:06)
Da, Preşedintele ales al Statelor Unite, nu este de pe altă lume. El este produsul lumii create după chipul şi asemănarea ştiutorilor in a profeti apocalisa, tagma in care Codita este cap de afis; dupa Nostradamus este cel mai "celebru"
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 09:07)
Le adaug si pe mamele Omide.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Alegere în data de 11.11.2016, 14:18)
Poporul American a ales si ei il cunosc mai bine pe Trump. Tot timpoul cand se intampla un eveniment mai mare il bagam in seama si pe dracusor. Am o parere pozitiva despre noile alegeri din SUA. Era nevoie sa se scutere pomul in care ar fi stat tot felul de imbuibati care se cred mari destepti.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 14:41)
Foarte bine punctat !
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de emil în data de 11.11.2016, 15:17)
Da!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 13:26)
Multora din noi le lipseste notiunea responsabilitatii, in sensul ei cel mai profund. Cand nu suntem educati sa stim sa ne asumam orice actiune, ne lasam la latitudinea oricarei alte persoane din viata noastra sa ne decida viata, viitorul. Autorul a pus punctul pe i, ne plangem pe la colturi fara sa facem nimic sa rezolvam problema cu care ne confruntam, ii invinuim pe altii pentru orice are legatura cu realitatea noastra, chiar daca in strafundul sufletului stim ca nu e solutia potrivita...
4.1. Educatia (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de emil în data de 11.11.2016, 15:27)
............
piinea noastra cea de toate zilele
da-ne-o noua astazi......
....ne iarta noua gresalele noastre
precum si noi iertam gresitilor nostri...
Deci putem fi foarte bine ticalosi caci suntem iertati, pentru piine nu trbuie sa muncim caci, oricum, ea ne vine de sus.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 15:13)
Una peste alta,alegererile,indiferent de miza sau de tara au rolul de a ''racori'' masele,de a-si varsa naduful ,cum zice romanul.Cu cat se face mai multa zarva,indiferent ca e pe retele sociale,ca e in presa ,rezultatul e acelasi si,as indrazni,si scopul....In rest ,lumea ramane aceeasi,e adevarat,ceva mai ''racorita'',bine racorita :)
5.1. Articol corect insa cu erori fundamentale (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.11.2016, 15:30)
Totusi, autorul nu cunoaste lucruri elementare deci face greseli fundamentale. Oricine poate sa isi dea seama de aceea nu se vor mai analiza aici. Totusi, interpretarea sa nu este corecta.
5.2. Furt de identitate 5.1 (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2016, 11:33)
Mesajul 5.1 nu aparține cititorului Cristi C.
6. Infrungerea zdrobitoare
(mesaj trimis de GEORGESCU VIOREL în data de 11.11.2016, 18:32)
ca si in cazul "brexit" , si rezultatul alegerilor din USA i-au luat prin surprindere numai pe cei care erau convinsi ca pot controla totul cu "sondajele" mincinoase si cu propaganda desantata a posturilor de televiziune in special si a mediei in general aservite ocultei mondiale, lui Soros..si celor care promoveaza globalizarea si desfiintarea natiunilor ...iata ca poate si "brexitul" si USAexit este un semn ca natiunile vor sa fie libere , sa se manifeste si sa isi conserve valorile, sant...
7. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 11.11.2016, 20:23)
Acum vreo 8 ani mi-a picat in mana o carte scrisa de Trump, dupa ce vazusem cateva episoade din The Apprentice. Am fost fascinat de bunaciunea aia de fii-sa cat si uimit de cat de rece si cinic se manifesta aceasta. Am citit multe ineptii acolo, dar una mi-a ramas in memorie: cica daca intr-o companie/corporatie oamenii (angajatii) ajung sa se inteleaga unii cu altii si sa se poarte frumos unii cu altii, este semn de mediocritate si ca managementul trebuie sa intervina in forta, cu masuri...
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 12.11.2016, 11:45)
Înseamnă cu nu știți multe despre cultura corporativă din America. Mai mult ca sigur că nu era scris în carte că nu ai voie să te porti frumos ci nu ai voie să devii "cozy" - confortabil în sensul lipsit de agresivitate pozitivă, competitivitate internă. Vă sugerez pasajul acesta dintr-un articol pe această temă din Fortune.
Some successful companies have thrived off of making their employees compete against each other, giving many a manager the brilliant idea that they should...
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2016, 10:25)
Trump nu crede in egalitatea dintre doi oameni, el exercita "putere asupra altuia", sloganul cu care a reusit sa maipuleze orice om cu care a venit in contact.
8. Slabanogi fiind, avem nevoie de servicii
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.11.2016, 18:37)
In lume are loc o explozie a serviciilor. Suntem pur si simplu inecati in sevicii. Si multe, foarte multe dintre aceste sevicii se dovedesc a fi inutile, ba mai mult, multe dintre ele se dovedesc a fi daunatore. Otrava, nu alta! Vrea, nu vrea ea, o ajuta pe batrinica sa treaca strada.
"Dar toate le-am trăi uşor" daca organizatiile media, foarte puternice, foarte influente, si-ar desfasura onest activitatea si n-ar face din zi noapte si noapte din zi. Din pacate multe dintre aceste...