Produsul intern brut (PIB) al României s-a comprimat cu 9,7% în trimestrul al doilea din 2009, ca urmare a înrăutăţirii situaţiei din sectorul construcţiilor peste datele luate în calcul în prognoza anterioară, estimează analiştii ING Bank.
ING îşi modifică astfel proiecţia anterioară, în care estima scăderea economiei româneşti cu 8,6% în perioada aprilie-iunie 2009. Pentru moment, analiştii ING îşi menţin prognoza privind diminuarea PIB cu 7,1% în 2009, însă au precizat că şi aceasta va fi revizuită.
"Datele (despre sectorul construcţiilor, n.r.) nu sunt aşa de rele pe cât ne aşteptam în urmă cu o lună, dar sunt mai proaste decât anticipam în prognoza pentru trimestrul al doilea, de aceea am revizuit proiecţia privind evoluţia PIB, luând în calcul şi date despre comerţul cu amănuntul. Un rezultat la fel de slab, cum ne temeam, în domeniul construcţiilor, ne-ar fi determinat să anticipăm o contractare de două cifre a PIB-ului din trimestrul al doilea", se mai arată în raport.
Vânzările de bunuri au avut un ritm anual de scădere de 16,3%, în iunie, iar declinul lunar, în date ajustate sezonier, a fost mai mare de 3%, "ceea ce înrăutăţeşte orice estimare de revenire a consumului".
Economiştii ING subliniază, totodată, că există riscul unei scăderi mai mari a economiei României în al doilea trimestru decât cea de 9,7% anunţată în prezent.
"Efectul de bază rămâne semnificativ până în august, de aceea veşti proaste pot veni în continuare de la acest indicator. Aceasta ar putea însemna reducerea vânzărilor cu amănuntul, cu impact negativ asupra evoluţiei PIB-ului din trimestrul al treilea. Dacă anul agricol nu va fi prea bun, ne putem aştepta la o comprimare a economiei de două cifre în trimestrul al treilea din 2009", se mai arată în raportul semnat de senior economist Nicolaie Alexandru Chideşciuc.
ING estimează o tendinţă de revenire a industriei în următoarele luni, însă nu exclude posibilitatea unor scăderi de peste 10% în acest sector, de exemplu, în luna septembrie, ca urmare a efectului de bază.
"Ne aşteptăm ca industria să aibă o evoluţie pozitivă începând din noiembrie (faţă de decembrie, lună când anticipam anterior o revenire), ceea ce va avea o contribuţie importantă asupra evoluţiei sectorului industrial în ultimul trimestru din 2009. Totuşi, redresarea industriei va fi graduală şi nu va putea compensa scăderile din alte domenii", mai arată ING.
ING Bank România estimează că evoluţia economiei româneşti va reveni pe teritoriu pozitiv abia în al treilea trimestru din 2010.