ING: Fondurile de pensii vor avea probleme dacă investesc peste 6 luni în acţiuni doar în România

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 noiembrie 2009

ING: Fondurile de pensii vor avea probleme dacă investesc peste 6 luni în acţiuni doar în România

Fondurile de pensii private vor avea mari probleme dacă încearcă peste jumătate de an să invesească doar pe piaţa românească de capital şi, cel mai probabil, va fi necesară o diversificare şi pe celelalte pieţe din UE, a spus, ieri, directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, citată de NewsIn.

"În prezent suntem într-un echilibru instabil, în sensul că fondurile sunt destul de mici, la fel şi alocarea în acţiuni, ca să nu reprezinte încă o problemă foarte mare lichiditatea şi oferta limitată în piaţa locală", a afirmat Bunea.

Fondurile de pensii "servesc" participanţii şi "nu vor investi în piaţa românească ca să dezvolte piaţa, ci vor investi în piaţa românească doar dacă au la dispoziţie oferta cea mai bună din punct de vedere risc/ randament faţă de altă oportu-nitate", a subliniat ea.

Directorul general al ING Fond de Pensii a explicat că fondurile româneşti de pensii au alternativa investiţiilor pe pieţele de capital mai lichide din Uniunea Europeană.

"Este clar numai o chestiune de cerere şi ofertă. Este nevoie de lichiditate pe bursă ca să ai în ce să inves-teşti. Cererea vine din partea noas-tră, dar oferta este în bursa româ-nească", a mai spus Bunea.

Anterior, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, declara că fondurile de pensii private ar putea finanţa alte pieţe, alte proiecte de investiţii, alte companii comerciale "care s-au mişcat şi se vor mişca mai bine", dacă nu vor găsi aceste oportunităţi pe piaţa românească.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, consideră că piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfârşitul lui 2010, în condiţiile majorării contribuţiei cu 0,5% până la 2,5% din salariul brut.

El apreciază că fondurile de pensii private obligatorii ar putea contribui la investiţii majore pentru dezvoltarea economiei - infrastructura rutieră sau energetică - peste patru-cinci ani, când vor acumula active de 5-6 miliarde euro.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă aveau, la sfârşitul lui octombrie, active nete de 2,1 miliarde lei (492,7 milioane euro) şi aproape 4,5 milioane de par-ticipanţi.

În octombrie, fondurile de pensii private obligatorii şi-au redus cu circa un punct procentual expunerea pe titluri de stat, până la 62,64% din activele administrate, şi şi-au menţinut ponderea plasamentelor în acţiuni la 7,77%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Statul trebuie sa faca transferul mai rapid a actiunilor detinute inca in majoritate la FP prin Min Finantelor , ca sa devina actionarii privati decizionali asupra fondului si totodata trebuie sa pregateasca odata fondul ptr listare. Vesnicele aminari il vor ingropa de tot. Deja au musit un sfert dintre fostii proprietari inainte sa-si primeascf actiunile la fond.

    o analiza gasesti pe restitutio.ro 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb