INITIERE IN PIATA DERIVATELOR Decalogul investitorului - 10 reguli de bază

BURSA MONETAR FINANCIARĂ şi de MĂRFURI SIBIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2005

1. Cumpără ieftin şi vinde scump

Este regula de aur a tranzacţiilor bursiere. În plus, spre deosebire de alte pieţe, mecanismul contractelor futures permite şi realizarea operaţiunii în sens invers - "vinde la un preţ ridicat şi cumpără la un preţ scăzut" - la fel de simplu. Cu alte cuvinte, nu este nevoie să deţii iniţial un activ pentru a-l putea vinde şi a profita de scăderea preţului.

2. Determină mărimea corectă a sumei de tranzacţionare

Altfel spus, în tranzacţiile bursiere trebuie investită doar suma pe care îţi permiţi în orice moment să o pierzi. Sumele pe care v-aţi propus să le economisiţi sau banii pentru cheltuielile curente nu trebuie incluse în aceste fonduri.

3. Calculează parametrii de risc

Înainte de a iniţia o tranzacţie, determinaţi ce pierdere sînteţi dispus să suportaţi. Această pierdere poate fi exprimată fie ca o sumă în lei, fie ca procent din marje. Întotdeauna este obligatorie păstrarea unei rezerve de bani. Prin calculul anticipat al limitelor permite riscului ca emoţiile să dicteze asupra deciziilor luate atunci cînd piaţa ia o turnură nefavorabilă.

4. Alege contractul potrivit

Există multe contracte futures, cu diverse active suport şi alegerea acestora trebuie făcută cu atenţie, luîndu-se în considerare anumiţi factori. Volatilitatea - unii investitori preferă un contract mai volatil. Costurile de tranzacţionare sînt aceleaşi, în schimb profitul potenţial poate fi mai mare. Atenţie însă la riscul unor pierderi poate fi, de asemenea, mai mare. Lichiditatea - un volumul de tranzacţionare ridicat şi numărul poziţiilor deschise suficient de mare oferă posibilitatea de a lichida o poziţie la fel de uşor cum a fost iniţiată.

5. Diversifică

Iniţierea unui număr mai mic de poziţii în tipuri de contracte diferite este de preferat blocării întregii sume disponibile într-un singur tip de contract. Exista o veche zicală care te îndeamnă să nu ţii toate ouăle într-un singur coş.

În acelaşi timp, tranzacţionarea simultană pe prea multe pieţe duce la dificultatea urmăririi poziţiilor deschise şi a informaţiilor oferite de analiză tehnică şi/sau fundamentală pentru fiecare piaţă în parte.

6. Întocmeşte un plan de tranzacţionare

Înainte de a iniţia efectiv o tranzacţie pe piaţa futures, este necesară dezvoltarea unui plan de acţiune, bazat pe o analiză minuţioasă a pieţei. Acesta ar trebui să poată răspunde cel puţin la următoarele întrebări: Care este obiectivul fiecărei tranzacţii?

Sau cum găseşti momentul oportun de intrare în piaţă sau ieşire?

Care sînt factorii analizei tehnice sau fundamentale luaţi în calcul?

Ce tipuri de ordine de tranzacţionare vor fi folosite?

Ce sistem va fi utilizat pentru monitorizarea dezvoltării pieţei şi a poziţiilor deţinute

7. Cum să te menţii în piaţă?

Disciplina este cheia succesului în tranzacţionare. Zvonurile şi opiniile altor participanţi la piaţă nu trebuie să afecteze urmărirea obiectivelor stabilite în planul de tranzacţionare.

Un plan bine pus la punct şi verificat este mult mai valoros decît comentariile făcute de alţii. Totuşi, nu trebuie exclusă posibilitatea modificării planului atunci cînd condiţiile din piaţă s-au schimbat.

8. Nu intra şi nu ieşi prea des în şi din piaţă

Pentru că orice tranzacţie în piaţa futures presupune un preţ numit comision. Adesea începătorii pierd din vedere acest aspect şi sînt tentaţi să se lanseze în tranzacţii multiple, dar sterile (aducătoare de profituri foarte mici care diminuate cu plata comisioanelor aferente duc chiar la o scădere a sumelor din cont). Pentru început este de preferat concentrarea eforturilor pentru finalizarea tranzacţiilor iniţiate.

9. Începeţi cu o tranzacţie virtuală (pe hîrtie)

Deşi nu există o metodă mai bună de învăţare decît tranzacţionarea efectivă, tranzacţionarea teoretică se poate dovedi foarte utilă. Pentru acesta este necesară alegerea unor pieţe de urmărit şi experimentarea planului de tranzacţionare.

Este o cale bună de familiarizare cu preţurile de cotare, cu terminologia pieţei şi modul particular de comportare al contractelor futures.

10. Alege un broker

Brokerul este persoana care reprezintă interesele în pieţele la termen şi joacă un rol vital pentru succesul tranzacţiilor. În funcţie de tarifele convenite, acesta poate să furnizeze servicii complete, respectiv consultanţă în întocmirea şi urmărirea planului de tranzacţionare, (contra unui comision mai mare) sau poate să execute doar ordine, pentru aceasta percepînd sume mai mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb