Innovation şi Fabricat în România - două noi scheme de minimis pentru IMM-uri

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii / 1 aprilie 2022

Innovation şi Fabricat în România - două noi scheme de minimis pentru IMM-uri

Două noi scheme de minimis destinate IMM-urilor au fost puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei publice. Schemele de minimis se referă la pachetul de stimulare economică "Innovation" şi la pachetul de stimulare a productiei interne şi a lanturilor de aprovizionare "Fabricat în România" şi se adresează atât companiilor care activează în zona de producţie, cât şi în zona de comerţ şi servicii, şi care au nevoie de retehnologizare sau de extinderea afacerii.

Pentru primul pachet, Innovation, obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie sprijinirea operatorilor economici, societăţi şi societăţi cooperative, prin facilitarea accesului la finanţare pentru: echipamente tehnologice, achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de comerţ sau servicii şi spaţii de depozitare, mijloace de transport (autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială), achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, salariile, utilităţile (energie electrică, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon şi internet), servicii de contabilitate şi cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de depozitare sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ şi pachet digital (voucher de digitalizare), care să conţină minim site de prezentare a activităţii sau magazin on-line, dar care poate conţine şi echipamente IT. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuială obligatorie în cadrul programului şi este în valoare eligibilă de maxim 25.000 lei. Totodată, programul acoperă şi costurile aferente consultanţei pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program şi/sau pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maxim 8.000 lei, decontabilă în cererea de rambursare. Cheltuielile efectuate trebuie să fie în legătură cu fluxul activităţilor/subactivităţilor care sunt necesare desfăşurării activităţilor codului CAEN, autorizat la momentul înscrierii, pentru care se solicită finanţare.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul curent este de 50 milioane lei, schema de minimis va putea fi accesată până la

31 decembrie 2027, iar plăţile în cadrul schemei vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

Prin implementarea programului Innovation, în perioada 2022-2027, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 1000 de beneficiari, din care aproximativ 170 de beneficiari în anul 2022.

În ceea ce priveşte pachetul destinat microindustrializării, prin acesta vor fi susţinute investiţiile în sectoarele economice prioritare, creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM din aceste sectoare, promovarea producţiei interne şi a conceptului "Fabricat în România".

Sunt eligibile societăţile care îşi desfăşoară activitatea în cadrul industriilor alimentare şi care ţin de fabricarea produselor textile, farmaceutice, de mobilă, hârtiei şi a produselor din hârtie, calculatoare şi echipamentelor electrice, de prelucrare a lemnului, metalurgie etc., conform documentului pus în consultare publică.

Tipurile de cheltuieli eligibile sunt echipamente tehnologice, achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de comerţ sau servicii şi spaţii de depozitare, mijloace de transport (autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială), achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, salariile, utilităţile (energie electrica, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon şi internet), servicii de contabilitate şi cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de depozitare sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ şi pachet digital (voucher de digitalizare), care să conţină minim site de prezentare a activităţii sau magazin on-line, dar care poate conţine şi echipamente IT.

Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuială obligatorie în cadrul programului şi este în valoare eligibilă de maxim 25.000 lei. Cheltuielile efectuate trebuie să fie în legătură cu fluxul activităţilor/ subactivităţilor care sunt necesare desfăşurării activităţilor codului CAEN, autorizat la momentul înscrierii, pentru care se solicită finanţare.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul curent este de 50 milioane lei, schema urmând a se derula până la 31 decembrie 2027, ultima plată fiind efectuată până la 31 decembrie 2028.

Prin implementarea programului "Fabricat în România" în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 1000 de beneficiari, din care aproximativ 100 de beneficiari în anul 2022.

Proiectele privind cele două scheme de minimis sunt în dezbatere publică până în 7 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb