Inovaţie românească de nivel internaţional pentru sterilizarea deşeurilor medicale

G.G.
Ziarul BURSA #Companii / 4 noiembrie 2015

Inovaţie românească de nivel internaţional pentru sterilizarea deşeurilor medicale

O nouă tehnologie şi un nou aparat pentru sterilizarea deşeurilor medicale urmează să intre pe piaţa românească şi internaţională. Aceasta a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), unde a obţinut deja validarea pentru brevetare (n.r. Cerere de Brevet de Invenţie nr. a 2014 00443 publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială BOPI nr. 1/2015 - link OSIM ). Inovaţia tehnologică presupune sterilizarea deşeurilor medicale cu ajutorul acţiunii combinate a microundelor şi a ozonului - care este produs în timpul procesului şi distrus până la sfârşitul acestuia -, fiind concepută să funcţioneze în condiţii non-toxice, la costuri reduse.

Această inovaţie a fost finanţată în totalitate din fondurile proprii ale inventatorilor. În acest moment, construcţia fizică a unui prototip la nivel industrial este aproape completă, făcându-se verificări şi optimizări de ordin mecanic şi electric, potrivit inventatorilor. Prototipul construit are o capacitate de încărcare de 550 litri deşeuri medicale şi o durată de procesare de aproximativ 30 minute. În perioada următoare se vor finaliza experimentele în vederea validării eficienţei procesului de sterilizare. În acest scop, a fost încheiat un parteneriat cu Universitatea "Politehnică" din Bucureşti, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţă Materialelor.

Inventatorii acestui proiect ne-au declarat: "Prezenta tehnologie şi echipamentul aferent pentru sterilizarea deşeurilor medicale reprezintă o inovaţie cu aplicaţie nu numai pe piaţa din România, ci şi dincolo de aceasta. Este însă de primă necesitate în România, având în vedere faptul că sunt necesare tehnologii din ce în ce mai performante, care să respecte normele europene".

Noţiunea "deşeuri medicale" este definită ca reprezentând deşeuri periculoase generate de spitale, clinici, cabinete medicale individuale, cabinete dentare, spitale/clinici veterinare, entităţi medicale de cercetare, laboratoare etc. Astfel de deşeuri includ, dar nu se limitează la bandaje îmbibate cu sânge; haine şi uniforme contaminate; sticlărie pentru medii de cultură şi altă sticlărie şi recipiente de laborator; o serie de instrumente chirurgicale expirate; mănuşi chirurgicale expirate; culturi, beţişoare utilizate pentru inocularea culturilor etc.

Această inovaţie tehnologică nu generează substanţe toxice pentru mediu, iar costurile de procesare sunt reduse cu până la 50% faţă de tehnologiile şi echipamentele convenţionale. Timpul de procesare va fi redus cu peste 50% faţă de tehnologiile şi echipamentele convenţionale.

Este posibilă sterilizarea completă conform standardelor în vigoare, respectiv nivelul IV de inactivare microbiană- reducere de peste 6 log10.

Aparatul sterilizează deşeurile medicale periculoase la temperaturi scăzute, cuprinse în intervalul 105EC - 177EC, prin căldură uscată (este utilizată doar umezeală din aer şi cea conţinută de deşeurile medicale) şi sub acţiunea microundelor şi a ozonului.

Procesul de sterilizare a deşeurilor periculoase se realizează astfel încât să nu producă modificări chimice, neavând loc procese de piroliză sau de combustie.

Procesarea mecanică prin mărunţire a deşeurilor medicale se realizează în acelaşi timp cu procesul de sterilizare, respectiv în interiorul aceluiaşi aparat de sterilizare a deşeurilor medicale, ciclul de procesare complet generând astfel deşeuri sterilizate şi nepericuloase, care sunt ulterior compactate prin tehnici existente. Conform experimentelor, ciclul întreg de procesare, inclusiv încărcarea şi descărcarea deşeurilor, poate dura, de exemplu, aproximativ 30 minute.

Procesul de sterilizare distruge agenţii patogeni atât sub formă vegetativă, cât şi sub formă de spori.

Inovaţia tehnologică pentru sterilizarea deşeurilor medicale nu necesită echipamente multiple, complexe şi consumatoare de timp şi energie pentru a atinge rezultate de calitate înaltă, ci un singur echipament eficient multi-acţiune.

Impactul tehnologiei şi al aparatului asupra sănătăţii şi asupra mediului este minim, astfel încât nu sunt generate substanţe periculoase nici în timpul procesării şi nici ulterior acesteia.

Spre deosebire de majoritatea echipamentelor existente, noul aparat de sterilizare a deşeurilor medicale necesită resurse reduse pentru funcţionarea corespunzătoare, fiind suficientă doar conectarea la energia electrică, nefiind necesare apă, canalizare, gaze, generatoare de abur sau alte utilităţi.

Nu există emisii în mediu precum apă uzată, încărcare microbiologică a aerului sau miros, iar gradul de reducere a volumului de deşeuri în timpul procesării este de minimum 80% (prin mărunţire); compactarea ulterioară cu ajutorul tehnicilor existente permiţând, de asemenea, o altă reducere semnificativă a volumului respectiv. Deşeurile rezultate sunt nepericuloase şi de nerecunoscut. Se produce, de asemenea, o reducere a greutăţii deşeurilor medicale în urmă procesării, în funcţie de nivelul iniţial de umezeală al acestora.

Aparatul de sterilizare a deşeurilor medicale este conceput pentru a fi operat atât semiautomat, cât şi complet automat, în funcţie de necesităţi, pentru a permite siguranţa şi protecţia personalului operator.

De asemenea, aparatul este conceput astfel încât să permită procesarea deşeurilor medicale direct în ambajalele în care au fost sigilate de către unităţile din domeniul medical, care generează deşeuri medicale.

Prezenta tehnologie pentru sterilizarea deşeurilor medicale a fost concepută pentru a permite utilizarea la scară industrială, respectiv construirea unor aparate care să funcţioneze eficient la scară industrială, conform parametrilor tehnologiei.

Inovaţia îndeplineşte prevederile Ordinul Ministerului Sănătăţii privind aprobarea Criteriilor de evaluare, a condiţiilor de funcţionare şi monitorizare a echipamentelor de tratare prin decontaminare termică la temperaturi scăzute a deşeurilor medicale periculoase, care urmăreşte reglementarea regimului deşeurilor medicale periculoase în conformitate cu cerinţele legislative naţionale şi europene, precum şi a condiţiilor tehnico-economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb