Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 2,4% faţă de 2014, susţinute de industria prelucrătoare, aceasta consemnând un avans al cifrei de afaceri cu 2,7% şi al comenzilor noi cu 3,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cifra de afaceri din industria extractivă a scăzut cu 6,2%, conform datelor INS.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri în industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,4%), industria bunurilor intermediare (+3,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,5%). Pe de altă parte, industria energetică a consemnat o scădere cu 22,8%, se arată într-un comunicat al INS.
Comenzile noi din industria prelucrătoare au avansat cu 3,6%, datorită creşterilor din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+28%), a bunurilor intermediare (+3,5%) şi cea a bunurilor de capital (+3%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel, precizează sursa citată.
În decembrie, afacerile din industrie s-au redus faţă de noiembrie cu 8%, influenţate de scăderea din industria prelucrătoare (-8,7%), contrabalansată de un avans de 11,1% al afacerilor din industria extractivă, potrivit datelor INS.
Totodată, s-au înregistrat reduceri în industria bunurilor intermediare (-15%), cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (-12,6%), industria bunurilor de capital (-7,9%) şi cea bunurilor de uz curent (-1,1%). În schimb, industria energetică a crescut cu 11,2%, potrivit sursei citate.
Comenzile noi din industria prelucrătoare s-au diminuat în decembrie cu 5,3% comparativ cu noiembrie, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor intermediare (-8,5%) şi cea a bunurilor de capital (-5,9%), în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată a consemnat un avans de 51,4%, se mai arată în comunicataul INS.
Comparativ cu decembrie 2014, afacerile din industrie au crescut cu 4,4%, susţinute de industria prelucrătoare (+4,9%). Industria extractivă a scăzut cu 5,6%, informează sursa citată.
Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a avut afaceri mai mari cu 15,3%, cea a bunurilor de capital cu 13,2%, industria bunurilor de uz curent cu 3,7%, iar industria bunurilor intermediare cu 1,7%. Pe de altă parte, industria energetică a scăzut cu 19,3%, se mai arată în comunicatul INS.
Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 6,1%, pe fondul avansului din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+126,3%), industria bunurilor intermediare (+8,2%) şi cea a bunurilor de capital (+1,3%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent, cu 2,9%, precizează sursa citată.