INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut în primele nouă luni, în termeni nominali, cu 1%

S.B.
Miscellanea / 15 noiembrie 2023

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut în primele nouă luni, în termeni nominali, cu 1%

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut în termeni nominali, în primele nouă luni, cu 1%, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică, informează news.ro.

"Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în perioada 1.I-30.IX.2023, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2022, pe ansamblu, cu 1%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+1,8%). Industria extractivă a scăzut cu 14%", arată datele INS.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+10,5%), industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%).

Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-25,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,9%).

Septembrie 2023 comparativ cu august 2023

Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 12,0%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+12,4%) şi în industria extractivă (+3,0%). Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+28,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,5%), industria bunurilor intermediare (+6,9%) şi industria energetică (+5,7%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1%.

Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna septembrie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 2%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-13,7%) şi în industria prelucrătoare (-1,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-22,5%) şi industria bunurilor intermediare (-7,3%).

Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+5,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică şi socială:

    România este părăsită de cei mai buni oameni, iar rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din UE. „Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.“ 

    1. Da, emigreaza cei tineri si faliti (nu au la ce sa stea) si se intorc acasa la varsta pensionarii dar cu o pensie si ceva agoniseala:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb