Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut în semestrul I 2016 faţă de semestrul I 2015 cu 6,8%, la un total de 496.955 tone, din care 62.671 tone din import, în creştere cu 45%.
Cele mai mari creşteri ale producţiei au fost înregistrate la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (81,4% din producţia totală de brânzeturi) cu 15%, smântână de consum cu 7,8%, unt cu 6,4%, lapte de consum cu 6%, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 5,1%.
În schimb, în luna iunie 2016, cantitatea de lapte de vacă colectată a scăzut cu 8,1% faţă de luna mai 2016 şi cu 2,7% faţă de luna iunie 2015, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică, potrivit Mediafax. În total, în iunie au fost colectate 90.090 tone de lapte, din care 6625 tone din import, în creştere cu 17,9%.
Dintre principalele produse lactate, scăderea producţiei în luna iunie 2016 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2015 s-a înregistrat la brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 584 tone (-6,1%).
În acelaşi timp, producţia a crescut la lapte de consum cu 7,7%, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 4,9% şi smântână de consum cu 1,8%. Cantitatea de unt a fost aproximativ egală cu cea produsă în luna iunie 2015.