INS: Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor în toate sectoarele până în septembrie

Cristina Radu
Companii / 28 iulie 2017

Directorii firmelor din România aşteaptă o creştere a activităţii în industrie, construcţii, servicii şi comerţ în perioada iulie-septembrie şi o creştere moderată a preţurilor în toate domeniile, potrivit datelor publicate azi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele indică modificări faţă de raportul anterior al tendinţelor economice din iunie, când managerii estimau o creştere mai mare a afacerilor din comerţ şi construcţii.

Pentru intervalul iulie-septembrie, cel mai mic sold conjunctural vizând activitatea este în industria de prelucrare: +8%, în scădere faţă de raportul anterior: +10%. Raportul arată că pentru activitatea de fabricare a tutunului şi băuturilor se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată: solduri conjuncturale de +43% şi +41%.

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi negative exprimate de către managerii chestionaţi. Astfel, un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

În privinţa comerţului, activitatea economică este aşteptată să înregistreze o creştere accelerată, soldul fiind de +22% (+14% în raportul anterior). În vederea activităţii din servicii, managerii nu au aşteptări optimiste, fiind înregistrat soldul conjunctural de +13% (+14% în raportul precedent). Activitatea din construcţii este aşteptată să crească, dar estimările sunt reduse, soldul fiind de +15% (+26% raportul anterior).

Managerii estimează creşteri moderate ale numărului de angajaţi în comerţ şi servicii şi respectiv o stabilitate relativă a numărului de angajaţi în construcţii şi în industrie. În comerţ se aşteaptă o creştere uşoară a numărului de salariaţi, fiind înregistrat un sold conjunctural de +9% (+12% în raportul precedent). În servicii, aşteptările cresc în vederea numărului de angajaţi, cu un sold conjunctural de +6% (+4% în raportul anterior). În construcţii şi în industrie sunt estimate creşteri foarte mici ale personalului, fiind înregistrate solduri conjuncturale de +5%, respectiv +3%.

Institutul Naţional de Statistică arată că managerii aşteaptă o creştere a preţurilor în toate sectoarele până în august, potrivit News.ro. Cele mai mari creşteri de preţuri se aşteaptă în construcţii, cu un sold conjunctural de +9% şi în industrie de +7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb