Însărcinatul cu afaceri al Belarus, convocat la MAE în urma declaraţiilor lui Lukaşenko referitoare la conflictul din Ucraina

V.G.
Internaţional / 18 septembrie 2022

Însărcinatul cu afaceri al Belarus, convocat la MAE în urma declaraţiilor lui Lukaşenko referitoare la conflictul din Ucraina

Lukaşenko afirmă că Statele Unite împing Europa la o confruntare militară cu Rusia: "Azi Ucraina, mâine Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România"

Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko consideră că Statele Unite împing Europa la o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina şi Belarus şi pentru a slăbi Federaţia Rusă, relatează Interfax. "Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România", a declarat el, notează News.ro.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica faptul că partea română respinge afirmaţiile liderulului belarus Aleksandr Lukaşenko, considerând că acestea alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale.

"Ca urmare a declaraţiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menţionat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziţie: Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale", se menţionează într-o precizare transmisă astăzi de MAE român, notează Agerpres.

În poziţia MAE român se adaugă că ''de asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei''.

Totodată, "MAE reaminteşte că România este stat membru al NATO şi beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanţiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie", se mai subliniază în informarea transmisă de ministerul român.

"Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu îşi ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi rasă de pe faţa pământului. Şi obiectivul este să slăbească Rusia şi să distrugă Belarus", a spus Lukaşonko, vorbind la un forum organizat cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, conform Interfax.

Lukaşenko şi-a exprimat convingerea că Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din Europa, unic beneficiar fiind Statele Unite.

"America este singura ţară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: puneţi Europa la locul ei şi eliminaţi concurenţii. Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România. Statele Unite antrenează un război în Kosovo, încercând să facă presiuni asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria", a spus el.

"Nu totul este simplu în Afganistan şi în statele vecine", a adăugat Lukaşenko.

"Washingtonul este prezent în toate conflictele politice semnificative", este concluzia liderului de la Minsk.

Potrivit TASS, el a mai afirmat că "prăbuşirea Ucrainei a început deja", iar "politicienii polonezi, lituanieni şi letoni, aparent, se aşteaptă naiv să se negocieze pentru viitorul lor în noile realităţi geopolitice".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. A si sarit slugoiul alogen ca ars, din cauza faptului ca adevarul spus cu subiect si predicat de catre acel bielorus, ii deranjeaza tare pe stapanii americani ai lui nenea Goldberg!

    1. Și bielorusul e slugoi.

      Da, dar e un slugoi demn!

      I-a cerut stapinului gradul de colonel in victorioasa Armata Rosie. Ma rog, Rusa! 

    Astia sunt la a 2 infrangere penibila, dupa Kiev si tot au glas. Daca Ii trimiti undeva, natiile astea s-ar ca arse ca e discriminare. Niste pitecatropi care nu stiu decat sa ameninte ca ultimul mardeias. Bine ca nu mai vedem picior de Rus/bielorus pe aici!

    1. Nu i bine,acum vreo 10 ani era plin de bielorusi in venus si Techirgiol,acum ni i au suflat bulgarii si turcii!

      Sunt oameni civilizati fata de multi asiatici pe care ii primim cu 2 maini,unii rupeau romaneste bine!

      Dam cu piciorul la tot,ce e romanesc nu i bun,exista o cultura a importului si a derizoriului asupra prod romanesti,promovarea agresiva a turismului in strainatate facand afirm9atii mincinoase asupra preturilor imense din Ro,comparand mere cu gogonele ! 

      Si pe romanii, civilizati si destul de buni vorbitori de limba romana, de care erau pline Venus, Eforie, Caciulata si Strandul Cringasi ni i-au suflat bulgarii si turcii. Gogonele si mere.

    Lukasenko are dreptate daca nu era SUA sa intarate Ukraina acum nu era razboi acolo....Romania nu trebuie sa cada into capcana intinsa de SUA... Noi nu avem treaba cu ce se intampla in Ukraina... Acolo este un conflict interetnic intre Ukraina si Russia... Atat nu au decat sa isi rezolve problemele cum vor, pe noi nu ne afecteaza... Interesul Romaniei este sa traim in pace si sa ne dezvoltam economic...

    1. Lukasenko are pampersul cam maroniu, dar e tare-n clanta.

      Stie ca, fara sustinerea Rusiei, nu mai era presedinte in Belarus. In acelasi timp, stie ca Rusia nu mai poate obtine in Ucraina ce inca declara ca va obtine. Cu o Rusie doborita... adio domnie!

      Greu, tare greu e sa fi dictator in Europa zilelor noastre. Sarmanul Lukasenko! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb