INSOLVENŢA Bursa bleagă
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2012
Bursa de Valori Bucureşti nu are aproape nicio reacţie în faţa ştirilor care o năpădesc.
Conducerea a rămas mută la vestea că Hidroelectrica, aliniată la listare, şi-a cerut insolvenţa, şi nici nu l-a contrazis pe ministrul delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar, care a spus, marţi, că privatizarea rămâne în picioare din punct de vedere tehnic, deşi listarea unei companii insolvente nu este permisă de regulile Bursei.
Singurul reprezentant al conducerii BVB care a avut declaraţii pe subiectul "Hidroelectrica" a fost Dan Paul, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti. Domnia sa a declarat, ieri, citat de Agerpres, că insolvenţa va afecta programul de privatizare pe bursă al companiei.
Ieri, timp de aproape trei ore, BVB nu a reacţionat la ştirea posibilei insolvenţe a "Oltchim" (companie listată) anunţată printr-un comunicat al Sindicatului Liber Oltchim - o sursă credibilă.
În schimb, la ora 16.33, BVB a publicat un comunicat OLT, semnat de Nicolae Radu Olaru, directorul general adjunct producţie investiţii, care preciza că declararea insolvenţei nu este atributul Ministerului Economiei şi că, în prezent, nu exis-tă o astfel de intenţie.
Comunicatul pare tras la indigo cu cel transmis în cazul Hidroelectrica, iar ciudat este că acest document nu este semnat de Constantin Roibu, directorul general al companiei.
Anunţul "Oltchim" face referire la articolul afişat, ieri, în ediţia online a ziarului BURSA, deşi comunicatul Sindicatului a fost public şi preluat de mai multe publicaţii.
Acţiunile OLT, care de obicei sunt caracterizate de o volatilitate sporită, au scăzut, ieri, cu 7,79%, după ce, anterior ajunseseră la - 9,09%, cu toate că înainte de publicarea, în presă, a comunicatului Sindicatului Oltchim scăderea era în jur de 1%.
Acţiunile "Oltchim" nu au fost oprite, ieri, de la tranzacţionare, ceea ce ar fi fost util pentru ca inves-titorii să aibă timp să asimileze informaţiile contradictorii, în regim egal.
Alin Barbu, directorul general interimar, nu este în ţară, însă comunicatul venit la închiderea şedinţei de tranzacţionare pare să fie rezultatul eforturilor depuse de cei care îi ţin locul să obţină informaţii din partea companiei, după ce ziarul "BURSA" a solicitat insistent explicaţii Bursei de Valori Bucureşti.
Evenimentele semnificative din viaţa "Oltchim" nu au tulburat BVB nici când se făceau anunţuri pe bandă rulantă privind privatizarea companiei sau privind aprobarea, de către Comisia Europeană, a conversiei în acţiuni, în favoarea AVAS, a datoriilor combinatului de 135 de milioane de euro.
În luna martie, BVB a oprit acţiunile OLT de la tranzacţionare, ca să verifice ştirea privind conversia datoriilor în acţiuni, cu două zile întârziere faţă de publicarea informaţiei în presă.
În noianul de informaţii, Bursa bucureşteană pare mai preocupată ca nu cumva să supere pe cineva, decât să presteze servicii pieţei, iar, acolo unde este cazul, să dea replica, verde în faţă, şi să îşi apere onoarea.
Toată lumea îşi pune speranţele în viitorul director general, care urmează să fie selectat de firma de recrutare a lui Radu Furnică, şi care va trebui să îşi asume ţinte cantitative care să definitiveze strategia Bursei.
Poate că el, cine ştie?, va fi mai prezent în viaţa letargicei Burse bucureştene şi nu se va comporta ca un spectator, când, de fapt, este în centrul jocului.
1. Barcuta
(mesaj trimis de Theraflu în data de 21.06.2012, 12:07)
Barcuta ia apa domnule presedinte al BVB. Mai tragetii de urechi pe astia cu insolventa.
Insolventa nu doar va afecta privatizarea ci compromite Romania.
Sa nu se scufunde barcuta !