INSOLVENŢA, O BUCURIE PENTRU CLUBURILE DE FOTBAL Dinamo aşteaptă toamna să vadă cui îi datorează bani

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 4 august 2010

Dinamo aşteaptă toamna să vadă cui îi datorează bani
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Majoritatea societăţilor sau asociaţiilor cu datorii au ieşit din circuitul fotbalistic, fiind doar carcase goale

    Societăţile din fotbal care au datorii se pregătesc să intre în insolvenţă. Ves­tea este una proastă doar pentru stat, echipele au avut grijă să schimbe macazul din timp cu ajutorul Federaţiei Române de Fotbal, astfel că au fost dezafiliate unele societăţi, cu probleme, şi afiliate altele, curate.

    Asociaţia Club Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti a intrat în procedura de insolvenţă, creditorii urmând să se înscrie la masa credală prin depunerea cererilor de admitere a creanţelor până pe 7 septembrie. AA Total Insolvensy IPURL este administratorul judiciar al ACSFC Dinamo, asociaţie creată în 1994 (la momentul respectiv Ministerul de Interne a venit cu baza sportivă, iar investitorii au adus banii). ACSFC Dinamo a funcţionat din 2001 în paralel cu SC Dinamo 1948 SA, ambele avînd acelaşi obiect de activitate: echipa de fotbal. Trebuie menţionat că ACSFC Dinamo s-a numărat printre acţionarii lui SC Dinamo 1948 SA. Practic, datoriile erau trecute în contul ACSFC Dinamo, iar licenţa de la FRF era obţinută de SC Dinamo 1948 SA, care nu figura cu nici un fel de restanţă financiară.

    După ce a somat clubul timp de 5 ani să-şi plătească datoriile, Admninistraţia Finanţelor Publice Sector 1 s-a decis să-şi recupereze banii şi a cerut Tribunalului Bucureşti falimentul ACS FC Dinamo, pentru o datorie de 10 milioane de euro, reprezentând impozitul pe salariile jucătorilor, asigurări sociale, TVA şi penalităţi de întârziere. Şi Vasile Turcu, acţionar la echipa de fotbal, a avut o tentativă de a acţiona clubul în justiţie pentru a-şi recupera banii investiţi. Fotbaliştii au contracte semnate cu SC Dinamo 1948 SA, aşa că nu există nicio problemă ca banii obţinuţi din eventualele transferuri ale acestora să fie blocaţi. De altfel, conducerea clubului nu este de acord cu ANAF, care a solicitat taxe în conformitate cu Codul Muncii, susţinând că fotbaliştii profesionişti sunt angajaţi prin Convenţie Civilă în baza Ordonaţei 205 din 2005.

    Nistor Mandache Ioan, administrator judiciar al debitoarei ACSFC Dinamo, ne-a declarat că în septembrie vom afla exact care sunt toţi creditorii înscrişi la masa credală şi că există contracte, inclusiv de publicitate, aflate în derulare, de unde vor fi recuperate o parte din datorii. Cum criza a diminuat numărul sponsorilor şi suma care va fi recuperată va fi destul de mică- nici 10% din datoria totală.

    Schema se poate repeta şi în cazul altor cluburi, fără ca acestea să aibă foarte mult de suferit.

    Datoriile cluburilor de fotbal din prima liga la bugetul de stat se ridicau, în mai 2005, la astronomica sumă de 780 de miliarde de lei. La cursul mediu de atunci, era vorba de aproximativ 213 milioane de euro, la care s-au adăugat în timp numeroase penalităţi.

    În iunie 2005, federaţia de specialitate a dezafiliat societăţile cu datorii şi a afiliat unele noi: FC Politehnica Iaşi SA, FC Oţelul Galaţi SA, FC Naţional SA Bucureşti, FC Braşov SA, FC Dinamo 1948 SA Bucureşti, FC 2005 SA Piteşti şi FC Sporting Club SA Vaslui. Apoi, pe 21 iunie 2005, s-a aprobat dezafilierea de la FRF a următoarelor: Clubul Sportiv Poli - Unirea Iaşi, Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi, Asociaţia Fotbal Club Naţional 2000 Bucureşti, Asociaţia sportivă FC Braşov, Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti, Fotbal Club Argeş Piteşti şi Fotbal Club Vaslui. În cazul Stelei, judecătorii au stabilit că nu există nicio legătură între fosta administraţie a clubului Steaua şi cea actuală. Bunurile societăţilor dezafiliate sunt mai mult simbolice, aşa că prejudiciul este imposibil de recuperat.

    În aceste zile conducerea clubului UT Arad, aflat teoretic în Liga a 2-a, se zbate să scape de actuala formă de organizare - asociaţia non-profit FCM UTA SA - şi să mute clubul UTA pe societatea comercială pe acţiuni SC UTA 1947 SA, care există deja.

    Marea problemă este dacă de data aceasta FRF va mai accepta atât de uşor reafilierea noii societăţi. Prin această schemă echipa ar scăpa de datorii de aproximativ 3,5 milioane de euro.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. Trebuie sa revenim la amatorism, asa vom scapa de aceste capuse.

      Statul este ca o fata mare care abia asteapta sa fie pacalita. Ce e in fotbal e doar varful muntelui de bani care nu mai sunt recuperati

      1. In fotbal ca si in alte domenii/afaceri este mafia financiara si politica ; de aceea se intampla toate acestea. Pe un amarat de SRL (atentie , nu SRI !) imediat tabarasc toate organele statului si-l sufoca, dar aici a trebuit sa vina criza ca sa se mai vada cate ceva. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    30 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
    Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb