Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 18-22 februarie, acţiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale din domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii sănătăţii în muncă, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Au fost aplicate amenzi în valoare de 2.775.600 de lei.
În domeniul relaţiilor de muncă, s-au aplicat amenzi de 2.222.600 de lei, din care 1.670.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost făcute 13 propuneri de cercetare penală cu privire la angajatorii care au încălcat legea.
Cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legislaţiei muncii, din domeniul relaţiilor de muncă, au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea termenului de completare şi transmitere a registrului de evidenţă a salariaţilor la angajare şi alte prevederi din Hotărârea de Guvern nr. 500/2011,nerespectarea duratei timpului de lucru, lipsa semnăturii salariaţilor pe documentele justificative de plată.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi cu o valoare de 553.000 de lei. S-au constatat 2.265 de deficienţe şi s-au aplicat 2.159 de sancţiuni contravenţionale. La doi angajatori din judeţele Dolj şi Galaţi au fost oprite echipamente de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare. S-a dispus sistarea de activitate la un angajator din judeţul Bihor. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 18 evenimente care, în urma cercetărilor vor fi încadrate sau nu, ca fiind accidente de muncă.
Pentru remedierea deficienţelor constatate, inspectorii de muncă au dispus 2.279 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă constatate la operatorii economici au fost: lipsa instruirii individuale a lucrătorilor, instruirea necorespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa măsurilor necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare, neefectuarea controlului medical periodic la angajare.
1. Au vreificat si institutiile statului ?!
(mesaj trimis de iuliana în data de 26.02.2013, 19:15)
De ce institutiile statului, in calitate de angajatori, nu sunt sanctionate de catre Inspectia muncii? De ce unui angajator institutie de stat ii este permis sa modifice un CIM (incadrare si salarizare) fara Act aditional si cu aplicare imediata, raspunzand petentului(angajatului) ca are dreptul sadea institutia in judecata? De ce Inspectia muncii si ITM Bucuresti nu iau masuri fata de nerespectarea CIM - desi mentionate si dovedit lucrate 8 ore pe zi/ 40 de ore pe saptamana, in adeverinta de stagiu de cotizare apare CTP, cu 4 ore pe zi, iar nagajatul refuza sa depuna Fisa rectificativa? Eu sunt in ambele situatii expuse mai sus, in cauza fiind aceeasi institutie, o Agentie a Ministerului educatiei, fara ca institutiile statului( si in speta, Inspectia muncii si ITM) sa ia vreo masura! Asa ca, mesajul e clar - legea trebuie respectata doar de angajatii privati pt. ca angajatorii de stat niciodata nu sunt sanctionati!!!