Instanţa a decis că oferta de preluare de la "Comvex" nu mai este suspendată

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2009

Acţiunile CMVX au pierdut aproape o treime din valoarea lor, în ultimul an

Curtea de Apel Bucureşti a res-pins, joia trecută, acţiunea intentată de mai mulţi acţionari ai "Comvex" Constanţa (simbol CMVX) pentru anularea deciziei Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) din 15 octombrie 2008, prin care a aprobat oferta publică de preluare a operatorului portuar de către ArcelorMittal Holdings şi a decis că hotărârea de suspendare a ofertei şi-a încetat de drept efectele.

Pe 22 octombrie 2008, indienii au lansat, prin interpusul "Expert Placement Services Limited", o ofertă de preluare obligatorie pentru 2,82 de milioane de acţiuni CMVX, reprezentând 64,01% din capitalul social al companiei. Preţul oferit de ArcelorMittal a fost de 55 de lei/acţiune.

Instanţa s-a pronunţat asupra aces-tui caz la mai mult de un an de zile de când Curtea de Apel Bucureşti a decis să suspende oferta de preluare pe 10 noiembrie 2008, după ce o parte dintre acţionarii "Comvex", respectiv "Solidmet" SRL, Daniel Marian Cornea şi Aidagean Curtăşean au dat în judecată CNVM contestând decizia acesteia de aprobare a OPP. Aceştia au susţinut că interpusul "ArcelorMital" deţinea doar 28,13% din acţiunile CMVX şi nu avea drept să lanseze o ofertă publică de preluare.

Luptele între acţionarii semnificativi au pus pe roate oferta de preluare

Deşi instanţa a decis că oferta de preluare nu mai este suspendată, acţionarii care au contestat-o par să îşi fi îndeplinit scopul. "ArcelorMittal" a cerut, la începutul lunii aprilie, ca arbitrul pieţei de capital să îi permită să nu prelungească termenul de valabilitate al scrisorii de garanţie în valoare de aproape 40 de milioane de euro pe care indienii au depus-o în vederea lansării OPP şi să nu mai aducă alte garanţii bancare până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului privind OPP.

Frecuşurile dintre acţionarii semnificativi ai "Comvex" par să fi dăunat cel mai mult micilor acţionari ai companiei care au pierdut posibilitatea să îşi vândă participaţiile la preţul de 55 de lei/acţiune, în condiţiile în care preţul titlurilor CMVX a pierdut aproape 33% de la lansarea iniţială a OPP.

"Comvex" Constanţa are o valoare de piaţă de 154,73 milioane de lei, potrivit preţului de 35,6 lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Solidmet SRL are o participaţie de 53,94% din capitalul social al companiei, în timp ce "Expert Placement Services Limited" deţine 35,98% din acţiunile CMVX.

CA al "Comvex" a anulat, la finele anului trecut, dreptul acţionarului "Expert Placement Services Limited" să participe la majorarea de capital a societăţii, deţinerea acestuia diminuându-se, astfel, de la aproape 36% la 28,13%. CNVM a obligat atunci conducerea operatorului portuar să valideze participarea acţionarului la majorarea de capital, însă reprezentanţii "Comvex" au contestat decizia Comisiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb