Tribunalul Dolj a respins acţiunea în anulare a Hotărârilor AGEA a SIF Oltenia (SIF5) din data de 9 mai 2019, formulate de SSIF Voltinvest şi Liviu Ungureanu, pe motiv că aceste persoane nu au calitate procesuală activă, se arată într-un raport al emitentului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Printre cele mai importante decizii adoptate la adunarea acţionarilor SIF-ului din Craiova din data de 9 mai, întrunită la cererea SIF Banat-Crisana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), sunt o serie de modificări ale Actului Constitutiv al SIF5 ce includ înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.
Atunci, preşedintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu a acuzat o acţiune concertată a solicitanţilor în care, pe lângă cele două SIF-uri a inclus şi o serie de vehicule investiţionale care, conform analizei conducerii SIF5, ar fi deţinut 28,56% din capitalul SIF-ului din Craiova, cu mult peste pragul legal de 5%, fapt ce a fost însă respins de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"Executarea Hotararilor AGEA SIF Oltenia din 9 mai 2019 este suspendată până la solutionarea definitivă a cauzei, conform Sentintei civile nr. 663/14.08.2019, pronunţată în dosarul nr. 3609/63/2019-Tribunalul Dolj", se arată în raportul de ieri al SIF Oltenia.
Decizia instanţei poate fi atacată în termen de 30 de zile de la pronunţare.
Recent, acţiunile SIF5 au fost suspendate de la tranzacţionare în urma evenimentelor din data de 28 aprilie, când la Craiova au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF-ului, în condiţiile în care o serie de acţionari ai SIF Oltenia, între care reprezentanţii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi cel al fondurilor Certinvest (care solicitaseră anterior completarea ordinii de zi a AGA cu o serie de puncte privind atragerea răspunderii şi revocarea administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian), nu au reuşit să intre în sediul societăţii, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.
În aceste condiţii, la acea dată au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF5, una în interiorul clădirii SIF-ului, prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu şi alta în afară, condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu.
La cea prezidată de Tudor Ciurezu, ce a avut un cvorum de 46,09%, au fost aprobate toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi, puncte ce însă au fost respinse de adunarea condusă de Buşu, ce a avut un cvorum de 30,54%.
În plus, la adunarea prezidată de vicepreşedintele SIF5, a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga şi Ana Bobircă, pentru un prejudiciu cauzat societăţii, de 0,336 milioane de lei. De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.
În aceste condiţii, ASF a suspendat de la tranzacţionare acţiunile SIF5 începând din 29 aprilie, pentru ca în 11 mai supraveghetorul pieţei să ridice măsura, având în vedere o serie de elemente între care faptul că acţionarii au fost informaţi cu privire la ambele hotărâri ale adunărilor generale, ce au fost publicate pe site-ul BVB, sau că instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGA.
Alte elemente ce au stat la baza deciziei ASF ţin de faptul că părţile implicate s-au adresat instanţelor de judecată competente şi au solicitat suspendarea/anularea hotărârilor în cauză.
Înaintea adunării acţionarilor SIF Oltenia de la finele lunii aprilie, Tudor Ciurezu a acuzat, din nou, că în realitate grupul format din SIF1 şi SIF4 controlează cu mult peste pragul legal de 5% din capitalul societăţii din Craiova, respectiv circa 31,5% din drepturile de vot ale SIF-ului (incluzând şi o serie de fonduri de investiţii).
Ulterior evenimentelor de la Craiova din data de 28 aprilie, Radu Hanga şi Ana Bobircă şi-au dat demisia din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia.
Redăm mai jos raportul de ieri al SIF-ului din Craiova:
S.I.F. Oltenia S.A. informează investitorii că în dosarul nr. 3608/63/2019, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în contradictoriu cu SSIF VOLTINVEST S.A. şi Ungureanu Liviu - în calitate de reclamanţi, S.I.F. Banat-Crişana S.A. şi S.I.F. Muntenia S.A. - în calitate de interveniente, având ca obiect acţiune în anulare a Hotărârilor AGEA a S.I.F. OLTENIA S.A. din dată de 09.05.2019, instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului Ungureanu Liviu. A respins cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Ungureanu Liviu în ceea ce priveşte hotărârile AGEA SIF OLTENIA S.A. nr. 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9 şi 10 din 09.05.2019 ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. A admis excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului SSIF VOLTINVEST S.A. A respins cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul SSIF VOLTINVEST S.A. în ceea ce priveşte hotărârile AGEA SIF OLTENIA S.A. nr. 1, 2, 3, 5, 9 şi 10 din 09.05.2019, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. A respins cererile de chemare în judecată formulate de Ungureanu Liviu în ceea ce priveşte Hotărârile AGEA SIF OLTENIA S.A. nr. 4 şi 8 din 09.05.2019 şi SSIF VOLTINVEST S.A. în ceea ce priveşte hotărârile AGEA SIF OLTENIA S.A. nr. 4, 6, 7 şi 8 din 09.05.2019. A admis cererile de intervenţie accesorie formulate de SIF BANAT CRIŞANA S.A. şi SIF MUNTENIA S.A. în favoarea pârâtei SIF OLTENIA S.A. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Executarea Hotărârilor AGEA SIF OLTENIA S.A din 09.05.2019 este suspendată până la soluţionarea definitivă a cauzei, conform Sentinţei civile nr. 663/14.08.2019, pronunţată în dosarul nr. 3609/63/2019-Tribunalul Dolj.