Institutele economice germane şi-au redus prognozele de creştere pentru 2014 şi 2015

Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2014

Principalele institute de cercetare economică din Germania şi-au revizuit, ieri, în scădere, estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat de prima economie europeană în acest an şi anul viitor, recomandând autorităţilor de la Berlin să majoreze investiţiile publice, transmite AFP.

În raportul lor bianual, cele patru institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IWH (Halle) şi RWI (Essen), estimează că în acest an Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o creştere de 1,3%, faţă de un avans de 1,9% cât preconizau în luna aprilie. Pentru 2015, cele patru institute, care reprezintă diverse curente ale gândirii economice, mizează pe o creştere de 1,2%, aproape jumătate faţă de avansul de 2% preconizat în primăvară.

"Creşterea economică în Germania a încetinit considerabil", susţin cele patru institute economice.

Raportul mai precizează: "După ce Produsul Intern Brut s-a contractat în al doilea trimestru şi cel mai probabil a stagnat în trimestrul al treilea, motorul economic are dificultăţi în a redemara", se mai arată în raport. Potrivit institutelor, cererea internă este slabă, în condiţiile în care climatul în rândul consumatorilor se deteriorează iar companiile continuă să-şi reducă investiţiile. Cererea externă este şi ea slabă, în condiţiile creşterii slabe înregistrată de economia globală şi a tendinţei de încetinire din zona euro.

Astfel, experţii susţin, potrivit Agerpres, că Guvernul german trebuie să majoreze cheltuielile în sectorul public, având în vedere că situaţia bună în care se află finanţele publice ale Germaniei oferă spaţiu de manevră. "Pe partea cheltuielilor, investiţiile publice ar trebui majorate în acele domenii care au potenţialul de a stimula creşterea", se arată în raportul elaborat de Ifo, DIW, IWH şi RWI.

Acest raport este utilizat de Guvernul german la elaborarea propriilor prognoze de creştere, care urmează să fie publicate marţea următoare. În luna aprilie, Guvernul de la Berlin miza pe o creştere de 1,8% în acest an şi pe un avans de 2% anul viitor, ceea ce ar reprezenta o accelerare netă după doi ani de creştere modestă (0,4% în 2012 şi 0,1% în 2013). Cu toate acestea în ultimele luni au apărut numeroase semnale de alarmă pentru economia germană, motorul economiei europene, care în al doilea trimestru a înregistrat o scădere a PIB de 0,2% după o creştere de 0,7% în primele trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb