Instituţia Prefectului Hunedoara atacă în instanţă autorizaţia de construire pentru Certej

Elena Deacu
Companii #Industrie Extractivă / 2 februarie 2015

Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara a anunţat că au fost luate măsurile legale pentru anularea în contencios administrativ a autorizaţiei de construire pentru organizarea de şantier a proiectului minier Certej. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, au fost necesare peste 90 de zile şi nenumărate interpelări publice pentru ca autorităţile statului să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile legale de verificare şi anulare a autorizaţiei de construire pentru lucrările de la Certej.

Acţiunea de anulare în instanţă este determinată de multiplele petiţii înregistrate la Instituţia Prefectului prin care se cerea respectarea legii. În urmă cu puţin timp, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a constatat emiterea autorizaţiei de construire cu încălcarea prevederilor legale şi a sesizat Prefectura Hunedoara "în vederea anulării autorizaţiei". Reţeaua Mining Watch România va interveni ca parte interesată în proces.

Suspiciunile de nelegalitate privind autorizaţia de construire au apărut la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, atunci când s-a constatat începerea lucrărilor atât în vechea carieră, cât şi la intrarea în Certej. Şantierele nu aveau afişat panou informativ, iar primăria a refuzat să ofere informaţii privind autorizaţiile de construire. Mining Watch România a cerut ca lucrările întreprinse de firma Acomin în folosul Deva Gold să fie oprite imediat până la clarificarea situaţiei. Mai multe neadevăruri au fost evidenţiate în procesul de verificare a legalităţii, acestea fiind instrumentate de factori de decizie în procesul de avizare.

Astfel, în octombrie 2014, primarul Petru Cîmpian anunţa în presa locală demararea lucrărilor de amenajare a platformei industriale pentru exploatarea auriferă cu cianuri de la Certej. La patru zile distanţă, funcţionari ai Primăriei Certeju de Sus informau în scris că nu s-a emis nicio autorizaţie pentru lucrările respective.

Garda de Mediu a efectuat un control la şantierele din Certej. Controlul nu a sesizat însă nici o ilegalitate, instituţia emiţând chiar şi un comunicat de presă menit să distragă atenţia de la neregulile din procesul de autorizare.

Primarul Petru Cîmpian a susţinut în repetate rânduri că instituţia pe care o conduce a emis în mod legal autorizaţii pentru operatorul minier Deva Gold.

Acelaşi primar a pledat pentru transparenţă, invitând presa şi reprezentanţii societăţii civile la primărie pentru a consulta autorizaţia şi documentaţia aferentă. Cu ocazia vizitei în teren, Petru Cîmpian a refuzat însă să permită studierea autorizaţiei.

Lucrările de construire au fost oprite deoarece nereguli succesive au fost documentate. Cu toate acestea, primarul Cîmpian a invocat ca motiv apariţia subită a unor izvoare: "Autorizaţia din septembrie este doar pentru utilităţi şi organizarea unui şantier. De altfel s-au şi stopat lucrările din cauza unor probleme tehnice apărute cu nişte izvoare de apă".

"Dacă organizarea de şantier, o simplă lucrare de construcţie a început cu asemenea ilegalităţi, nici nu vrem să ne imaginăm ce ar însemna manevrarea a peste 1650 de tone de cianură anual de aceeaşi companie şi sub supravegherea aceloraşi autorităţi. Reamintim că Deva Gold a primit acord de mediu fără să aibă proiectul asigurat în caz de accident, aşa cum prevede legea şi practica internaţională. În acelaşi timp, primăria Certej a reluat procedura de autorizare pentru organizarea de şantier a minei Certej fără să-şi asume responsabilitatea pentru ilegalităţile comise, continuând să-şi arate servilismul faţă de compania minieră Deva Gold", a comentat Tudor Brădăşan, membru Mining Watch România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb