Institutul de Inteligenţă Artificială din Sofia se alătură reţelei europene ELLIS

F.D.
Internaţional / 4 septembrie 2023

Institutul de Inteligenţă Artificială din Sofia se alătură reţelei europene ELLIS

O unitate a Laboratorului European pentru Sisteme de Învăţare şi Inteligenţă Artificială (ELLIS) a fost inaugurată luni la Sofia. ELLIS este o reţea pan-europeană de excelenţă în AI care se concentrează pe ştiinţa fundamentală, inovaţia tehnică şi impactul societal. Găzduită în clădirea Institutului de Informatică, Inteligenţă Artificială şi Tehnologie (INSAIT), noua unitate a fost inaugurată de premierul bulgar Nikolai Denkov. INSAIT a devenit astfel prima instituţie ştiinţifică din Europa de Est care s-a alăturat ELLIS, relatează Agerpres.

Premierul Nikolai Denkov a declarat că înfiinţarea INSAIT anul trecut şi crearea Unităţii ELLIS din Sofia au fost rezultatul multor ani de eforturi ale mai multor guverne succesive, care au rămas în mare parte neobservate de public şi care au ajutat Bulgaria să-şi recapete statutul important în domeniul ştiinţei.

El a descris inaugurarea Unităţii ELLIS drept "un eveniment de importanţă europeană " şi a subliniat rolul fondatorului INSAIT, Martin Vechev, în crearea unui institut AI de clasă mondială în Bulgaria.

El însuşi fizician chimist, premierul a amintit de tradiţia Bulgariei în matematică, informatică, ştiinţe ale naturii şi unele ştiinţe sociale, care datează de multe decenii. "A existat o perioadă în care noi, oamenii de ştiinţă, am avut sentimentul că suntem poate nedoriţi şi că ar trebui să ne căutam în altă parte locul nostru în lume. Din fericire, lucrurile s-au schimbat în bine", a spus Denkov.

Martin Vechev a remarcat că AI capătă o importanţă strategică din ce în ce mai mare în economiile lumii şi că are potenţialul de a transforma sectoare întregi. Investiţiile uriaşe în ţări din afara Europei au creat un risc ca bătrânul continent să rămână în urmă în domeniul AI. ELLIS este răspunsul Europei la această provocare, a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb