Începând cu 15 februarie 2020, odată cu marcarea finalizării unei etape importante în aplicarea Legii nr. 236/2018 care transpune Directiva (UE) 2016/97 a Parlamentului European şi a Consiliului privind distribuţia de asigurări, în piaţa asigurărilor există 37.748 de distribuitori de produse de asigurare şi/sau reasigurare, care au devenit, după îndeplinirea cerinţelor de formare profesională, specialişti în intermedierea asigurărilor, în consultanţă pentru clienţii lor. Astfel, clienţii vor putea avea parte de servicii de o calitate mai ridicată, personalizate nevoilor lor, potrivit unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Călin Rangu, preşedintele Institutului de Studii Financiare, susţine: "Institutul de Studii Financiare s-a implicat alături de membrii săi la construirea unui sistem european de formare profesională, sincronizat cu reţeaua europeană de certificare financiară EFICERT, a contribuit la formarea a zeci de mii de oameni care pot deservi consumatorii în calitate de consultanţi, de specialişti în gestionarea riscurilor clienţilor. Distribuitorii sunt punctul central al sistemului nervos al asigurărilor, activitatea lor dând încredere în sistem, realizând educaţie financiară, servind nevoilor de siguranţă financiară, de bunăstare ale clienţilor".
În evidenţele ISF sunt înregistraţi 33.374 intermediari în asigurări persoane fizice, 2.514 angajaţi societate, 1.533 conducători ai intermediariarilor secundari persoane juridice, 327 conducători executivi ai intermediarilor principali, care ating standardele solicitate de directiva europeană.
Institutul de Studii Financiare, aflat în subordinea Autorităţii de Supraveghere Financiară, este un centru de excelenţă în domeniul studierii pieţelor de profil şi derulării programelor de educaţie financiare pentru asigurarea competenţelor, aptitudinilor şi cunoştinţelor personalului instituţiilor financiare şi a personalului ASF şi pentru creşterea nivelului de educaţie financiară al consumatorilor de servicii şi produse financiare non-bancare. Pe termen lung, ISF îşi propune alinierea activităţii la cerinţele europene, trecerea de la acumularea de cunoştinţe la acumularea şi evaluarea de competenţe, furnizarea de programe de formare profesională pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizaţionale, determinate de cerinţele legislative, de dinamica pieţei şi a cadrului european, contribuind la maturizarea pieţei financiare nebancare din România, la crearea capacităţii acesteia de a face faţă concurenţei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.