La câteva zile după revizuirea semnificativă a prognozei de creştere pentru Germania de către Institutul German de Cercetare Economică (DIW Berlin), a venit rândul Institutului Ifo să-şi manifeste pesimismul, într-un raport cu titlul "Nori de furtună se strâng deasupra economiei Germaniei".
În prognoza de vară, economiştii de la Ifo arată o temperare semnificativă a creşterii celei mai mari economii din Europa, până la 1,8%, atât în 2018 cât şi în 2019.
Comunicatul de presă care a însoţit prognoza de primăvară, din martie 2018, arăta că "avansul puternic al economiei Germaniei va continua în lunile următoare", iar estimările pentru creşterea PIB-ului au fost atunci de 2,6% pentru 2018, respectiv 2,1% pentru 2019.
Institutul DIW din Berlin a revizuit creşterea pentru 2018 până la 1,9%, de la estimarea de 2,4% din prognoza de primăvară, iar pentru 2019, avansul economiei a fost revizuit la 1,7%, de la 1,9%.
Între cele două "degradări" a fost publicată, la sfârşitul săptămânii trecute, şi prognoza revizuită a băncii centrale, Bundesbank, unde estimarea de creştere pentru 2018 a fost redusă la 2%, de la 2,5% anterior, iar prognoza pentru 2019 a fost crescută până la 1,9%, de la 1,7%.
În ceea ce priveşte inflaţia, Bundes-bank apreciază că preţurile de consum vor creşte cu 1,8% în 2018 şi 1,7% în 2019, în condiţiile în care indicele core al preţurilor va înregistra o creştere anuală de 2%.
Economiştii de la Ifo mai estimează că rata inflaţiei va fi de 2% în acest an şi de 2,1% în 2019, pe fondul unei temperări a creşterii cererii interne până la 1,7% în 2018, de la 2,2% în anul precedent.
În ciuda acestor evoluţii, excedentul bugetului federal va înregistra doar scăderi uşoare, până la 38 miliarde de euro în 2018, respectiv 37,7 miliarde în 2019, de la 38,2 miliarde în 2017, şi se va menţine la 1,1% din PIB.
Deteriorarea perspectivelor economice ale Germaniei are loc pe fondul "creşterii semnificative a riscurilor economice internaţionale", care vor influenţa negativ cererea externă, după cum se arată în comunicatul Ifo.
Principalul risc identificat la nivel global îl reprezintă ridicarea unor bariere comerciale semnificative în Statele Unite, dar şi efectele colaterale ale extinderii războiului comercial dintre China şi SUA.
Pentru zona euro, Ifo a redus prog-noza de creşte până la 2,1% în 2018 şi 1,8% în 2019, după un avans de 2,6% în 2017, şi consideră că temperarea va fi determinată, în principal, de evoluţia economică a Germaniei şi Italiei.
În opinia economiştilor de la Ifo, Italia reprezintă unul dintre factorii majori de risc pentru zona euro, în condiţiile în care măsurile anunţate de noul guvern vor conduce la creşterea datoriei publice şi a costurilor de finanţare.
"Atât riscurile cât şi oportunităţile de dezvoltare economică depind de politica economică a guvernului federal", se arată în încheierea comunicatului de presă de la Ifo.
Ifo şi DIW Berlin fac parte din Grupul de Prognoze Economice, alături de IfW (Kiel Institute for the World Economy), IWH (Halle Institute for Economic Research) şi RWI (Leibniz Institute for Economic Research), ale cărui estimări bianuale sunt utilizate de guvern pentru elaborarea şi evaluarea politicilor economice.