INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ: "Pâinea neambalată ar trebui vândută doar de personal specializat"

Julia Pandi
Ziarul BURSA #Miscellanea / 19 februarie 2021

"Pâinea neambalată ar trebui vândută doar de personal specializat"

Produsele de panificaţie care nu sunt ambalate ar trebui vândute doar de personal specializat, sunt de părere reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Aceştia ne-au transmis: "Pentru a se evita aglomerarea de persoane la standul de produse de panificaţie, precum şi atingerea produselor de către persoane diferite, este de dorit ca vânzarea produse neambalate să se facă numai de către personalul unităţii respective sau să se asigure mănuşi de unică folosinţd şi/sau ustensile care să fie utilizate corespunzător de către consumatori".

Sursele citate subliniază că încă nu au identificat o legislaţie specifică în care să fie prevăzută obligativitatea ambalării pâinii, dar că pentru producţia şi comercializarea pâinii, producătorii/operatorii din industria panificaţiei trebuie să respectele cerinţele igienico-sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare din domeniul alimentar.

Deşi, până în prezent, nu s-a demonstrat ştiinţific, la nivel european, că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin alimente, totuşi sunt voci, atât din industria de profil, cât şi din domeniul sanitar care consideră că pâinea şi produsele de panificaţie trebuie ambalate, pentru a nu se ajunge în situaţia în care unii cumpărători potenţial contaminaţi să atingă produsele, ulterior acestea fiind achiziţionate de alte persoane.

De altfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect. Forma finală a Ordinului ANPC va fi trimis spre avizare Comisiei Europene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trebuie personal cu doctorat ca să poată vinde pâine neambalata. Plus că trebuie să știe să facă măcar un vaccin in caz că leșină vreun client la rand la pâine.

    Daca o ating 2 persoane nu se poate transmite nimic? Exista vre-un caz confirmat de transmitere prin paine? Macar 1?

    Ca asa... putem sa venim cu ideea ca si niste botosei ar trebui sa fie obligatorii in magazine ca poate se ia COVID de pe flegme de pe papici. 

    O solutie mai simpla ar fi sa permite producerea si comercializarea doar in locatii dedicate. Sa le zicem "brutarii". Acolo ar exista vanzatori dedicati care vand doar paine. Si atunci mamanca lumea paine proaspata nu paine coapta din aluat congelat de acum 6 luni. 

    Nu pricep de ce aceste nonsesuri sunt promovate atat in media. Infectarea prin paine? Asta e marele vector ce a mai ramas? 

    1. Ei..nu înțelegi...Plătesc unii din patronatul pâinii astfel de articole, să-i scoată de pe piata pe aia care nu au instalații de ambalare...despre ce crezi că e vorba?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb