Produsele de panificaţie care nu sunt ambalate ar trebui vândute doar de personal specializat, sunt de părere reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Aceştia ne-au transmis: "Pentru a se evita aglomerarea de persoane la standul de produse de panificaţie, precum şi atingerea produselor de către persoane diferite, este de dorit ca vânzarea produse neambalate să se facă numai de către personalul unităţii respective sau să se asigure mănuşi de unică folosinţd şi/sau ustensile care să fie utilizate corespunzător de către consumatori".
Sursele citate subliniază că încă nu au identificat o legislaţie specifică în care să fie prevăzută obligativitatea ambalării pâinii, dar că pentru producţia şi comercializarea pâinii, producătorii/operatorii din industria panificaţiei trebuie să respectele cerinţele igienico-sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare din domeniul alimentar.
Deşi, până în prezent, nu s-a demonstrat ştiinţific, la nivel european, că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin alimente, totuşi sunt voci, atât din industria de profil, cât şi din domeniul sanitar care consideră că pâinea şi produsele de panificaţie trebuie ambalate, pentru a nu se ajunge în situaţia în care unii cumpărători potenţial contaminaţi să atingă produsele, ulterior acestea fiind achiziţionate de alte persoane.
De altfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".
Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect. Forma finală a Ordinului ANPC va fi trimis spre avizare Comisiei Europene.
1. Trebuie doctorat
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.02.2021, 15:28)
Trebuie personal cu doctorat ca să poată vinde pâine neambalata. Plus că trebuie să știe să facă măcar un vaccin in caz că leșină vreun client la rand la pâine.
2. Dar punga nu e atinsa?
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2021, 15:54)
Daca o ating 2 persoane nu se poate transmite nimic? Exista vre-un caz confirmat de transmitere prin paine? Macar 1?
Ca asa... putem sa venim cu ideea ca si niste botosei ar trebui sa fie obligatorii in magazine ca poate se ia COVID de pe flegme de pe papici.
O solutie mai simpla ar fi sa permite producerea si comercializarea doar in locatii dedicate. Sa le zicem "brutarii". Acolo ar exista vanzatori dedicati care vand doar paine. Si atunci mamanca lumea paine proaspata nu paine coapta din aluat congelat de acum 6 luni.
Nu pricep de ce aceste nonsesuri sunt promovate atat in media. Infectarea prin paine? Asta e marele vector ce a mai ramas?
2.1. Ei..nu înțelegi... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 21.02.2021, 23:26)
Ei..nu înțelegi...Plătesc unii din patronatul pâinii astfel de articole, să-i scoată de pe piata pe aia care nu au instalații de ambalare...despre ce crezi că e vorba?