INSTRUCŢIUNE CNVM PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALŢII CIUMĂ SIF-urile, pro şi contra obligativităţii ofertelor publice de preluare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2009

SIF-urile, pro şi contra obligativităţii ofertelor publice de preluare

Societăţile de investiţii financiare ar putea fi nevoite să scoată bani buni din buzunare ca să iniţieze oferte publice de preluare obligatorie pentru unele companii din portofoliu, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare s-a gândit să clarifice acest aspect al legii pieţei de capital, ignorat frecvent de acţionari.

Anticiparea unor viitoare oferte de preluare a adus un oarecare avânt la Bursă, odată cu publicarea Instrucţiunii CVNM şi demararea consultărilor publice asupra ei.

Entuziasmul din piaţă, ca urmare a proiectului CNVM care aduce clarificări suplimentare privind obligativitatea lansării de oferte de preluare de preluare în cazul deţinerilor indirecte, nu este împărtăşit pe deplin de unii preşedinţi de SIF-uri, care atrag atenţia că aceste oferte ar putea fi, pe termen lung, contraproductive pentru Bursă.

"Este păcat să faci oferte publice de preluare şi să scoţi societăţi din piaţă doar ca să te conformezi. Din punctul de vedere al unui SIF, cu cât sunt mai multe societăţi, cu atât este mai bine", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana".

"Într-o primă fază, este posibil ca aceste oferte să crească temporar lichiditatea din piaţă, dar este incert ce se va întâmpla după consumarea acestor oferte", a mai spus domnul Cuzman.

SIF "Transilvania" are în portofoliu câteva societăţi la care deţine peste 33% din capitalul social, însă costurile lansării unor oferte de preluare ar putea fi foarte mari şi nu s-ar justifica, potrivit domnului Mihai Fercală, preşedintele SIF3.

"Este ilogic să fiu obligat să fac documentaţii inutile şi costisitoare, cu atât mai mult cu cât acum este criză, în condiţiile în care există speculatori care insistă în acest sens ca să scape de nişte acţiuni-balast", ne-a spus domnul Fercală, subliniind că ofertele de preluare ar îngreuna tranzacţiile din piaţă.

Domnia sa a explicat: "Cine are de vândut acţiuni, vinde în condiţiile actuale ale pieţei. Unii investitori şi-ar putea auto-limita deţinerile ca să nu atingă pragul de 33% şi să nu mai fie nevoiţi să lanseze oferte de preluare, ştiind ce îi aşteaptă", a mai spus domnul Fercală.

Potrivit domniei sale, obligativitatea lansării de oferte de preluare ar putea impune SIF-urilor costuri aproape imposibil de suportat.

"Să presupunem că nu avem bani să facem oferte de preluare. O să ne oblige să vindem acţiunile deţinute? Ce o să ne facă dacă nu vom vrea să vindem la preţurile actuale din piaţă?", se întreabă domnul Fercală.

La polul opus, SIF "Oltenia" vede cu ochi buni ofertele de preluare obligatorie, după ce a câştigat un proces împotriva unui acţionar care refuzase, iniţial, să lanseze o ofertă publică de preluare.

"Ofertele publice de preluare aduc o serie de avantaje pentru acţionarii minoritari ai unei companii", a precizat domnul Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF5.

Domnia sa consideră că Proiectul CNVM privind obligativitatea ofertelor de preluare în cazul deţinerilor indirecte ar trebui să se aplice doar din momentul aprobării lui, fără să aibă efecte retroactive.

SIF "Muntenia" a declanşat, recent, procedurile în vederea preluării unei societăţi din portofoliu, a declarat pentru ziarul Bursa, domnul Petre Pavel Szel, preşedintele SIF4, fără a preciza, însă, despre care societate este vorba.

"Oamenii sunt conştienţi de reguli atunci când intră în joc. Nu înseamnă că, dacă eşti prins pe nepregătite într-o situaţie în care trebuie să faci ofertă de preluare, nu trebuie să nu te supui prevederilor legale", a declarat domnul Szel.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti se desfăşoară trei oferte publice de preluare, a patra, cea de la "Comvex" Constanţa fiind suspendată în justiţie.

Asociaţia investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) aşteptă ca autoritatea pieţei de capital (CNVM) să emită o instrucţiune limpede, acoperitoare, care să nu lase locul unor noi divagaţii şi care să clarifice obligaţia de derulare a ofertei publice de preluare obligatorie, după ce Comisia a demarat procedura consultării publice asupra acestui aspect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb