INSTRUMENTE DE REFUGIU Acţiunile companiilor agricole, posibile investiţii atractive în caz de război

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie 2022

Acţiunile companiilor agricole, posibile investiţii atractive în caz de război

Bogdan Maioreanu, eToro: "Multe companii agricole sunt considerate din zona bunurilor de consum de bază, ceea ce înseamnă că, pentru produsele lor, cererea nu este afectată de situaţia economică generală"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "Inflaţia în agricultură nu este un motiv ca sectorul să atragă investiţii"

Evenimentele din Ucraina continuă să dea frisoane investitorilor care se confruntă cu valuri de volatilitate nemaiîntâlnite de la şocul Covid-19 din primăvara anului 2020. Conflictul, ale cărui efecte nu pot fi deocamdată identificate pe deplin, a apărut într-un climat marcat de inflaţie ridicată şi scăderea creşterii economice, ceea ce erodează masiv puterea de cumpărare a banilor. Investitorii caută instrumente prin care să-şi protejeze economiile.

Ziarul BURSA a vorbit cu mai mulţi analişti din piaţa noastră despre perspectivele companiilor din diverse sectoare de activitate, inclusiv din punctul de vedere al investitorilor, care încearcă să îşi protejeze banii în contextul actual. Astăzi vă prezentăm opiniile analiştilor despre societăţile din sectorul agricol, iar părerile sunt împărţite.

Unii consideră că, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari producători şi exportatori de cereale, companiile agricole pot reprezenta o investiţie atractivă. În plus, sectorul produselor de consum de bază a dovedit rezilienţă în perioadele inflaţioniste şi de incertitudine. Dar alţi analişti sunt de părere că domeniul agricol nu reprezintă o temă investiţională în acest moment, punând creşterile preţurilor din ultima perioadă în primul rând pe seama inflaţiei sau a speculei.

Bogdan Maioreanu: "Companiile ce se bazează pe materii prime agricole vor fi probabil presate să crească preţurile"

Acţiunile companiilor agricole, posibile investiţii atractive în caz de război

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro, consideră că, în contextul războiului din Ucraina, care va afecta oferta, companiile agricole pot reprezenta o investiţie atractivă, în condiţiile în care, investitorii au posibilitatea să aleagă dintre companiile care oferă produse şi servicii agricole, cum ar fi cereale, seminţe, servicii de procesare şi cele legate de creşterea animalelor.

Analistul eToro ne-a transmis: "Ucraina şi Rusia reprezintă 29% din exporturile mondiale de grâu. Pieţele sunt neliniştite de faptul că acest conflict şi sancţiunile vor afecta oferta. Războiul va avea probabil un impact dramatic asupra semănatului pentru culturile de primăvară, cum ar fi porumbul, prelungind impactul asupra aprovizionării, potrivit Bloomberg, care citează o mare companie agricolă ucraineană.

Există rapoarte potrivit cărora războiul a «paralizat» lanţul agricol ucrainean, de la cultivare până la transport. Se estimează că până la 15 milioane de tone de grâu pentru export sunt în pericol din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina".

În acest context, România, care figurează ca al 11-lea exportator de grâu mondial după valoarea în dolari, capătă mai multă importanţă, consideră Bogdan Maioreanu.

Analistul a adăugat: "Companiile agricole s-ar putea dovedi investiţie atractivă, având în vedere că investitorii pot alege dintre companiile care oferă produse şi servicii agricole, cum ar fi cereale, seminţe, servicii de procesare şi cele legate de creşterea animalelor. În calitate de producători de alimente de bază, multe companii agricole listate sunt considerate ca fiind în zona bunurilor de consum de bază, ceea ce înseamnă că, pentru produsele lor, cererea nu este afectată de situaţia economică generală. Există foarte puţine mărfuri agricole cotate la bursă. Există mai multe companii, precum cele listate ca acţiuni în zona de alimente, care se bazează pe aceste materii prime agricole şi care vor fi probabil presate să crească preţurile. Cu toate acestea, pentru majoritatea produselor alimentare, forţa de muncă este cel mai mare cost şi nu costul de bază al materiei prime".

Adrian Mitroi: "Sectorul agricol nu este o temă investiţională"

Acţiunile companiilor agricole, posibile investiţii atractive în caz de război

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, este de părere că preţurile în creştere din ultima perioadă ale produselor agricole apar doar pe fondul inflaţiei ridicate, ceea ce nu este suficient pentru ca sectorul să reprezinte o temă investiţională.

Domnia sa ne-a spus: "În ciuda creşterii din ultima perioadă, nu aş miza pe grâu. Orientul Mijlociu este cel mai dependent de costul grâului, iar acolo este vorba despre o societate foarte sensibilă, unde consumul individual depinde foarte mult de acest lucru. Or, asta înseamnă că preţul grâului va fi întotdeauna contracarat într-un fel sau altul, de exemplu prin intermediul rezervelor naţionale. Preţul grâului va creşte, dar inflaţionist".

Profesorul de finanţe comportamentale comportamentale a adăugat: "Un alt exemplu este uleiul de palmier, care este cel mai folosit ulei la nivel mondial, de la cosmetică până la motorină, şi care are o creştere substanţială. De asemenea, uleiul de gătit are o creştere mare a preţului. Dar în acest moment avem inflaţie de preţuri, nu de cantităţi. Iar inflaţia în agricultură nu este un motiv ca acest sector să atragă investiţii. Deci, sectorul agricol nu este cu siguranţă o temă investiţională".

Dragoş Cabat, analist CFA: "În acest moment există un efect speculativ important în piaţă, apărut deoarece oferta de produse agricole va începe să scadă"

Acţiunile companiilor agricole, posibile investiţii atractive în caz de război

În opinia lui Dragoş Cabat, analist CFA, creşterea preţurilor din sectorul agricol este în mare parte de natură speculativă, deoarece se anticipează o scădere puternică a ofertei, pe seama reducerii exportului către Europa a Rusiei şi Ucrainei.

Dragoş Cabat ne-a spus: "În opinia mea, în acest moment există un efect speculativ important, apărut deoarece oferta de produse agricole va începe să scadă puternic, la următoarea recoltă. Scădere provenită din ofertele Ucrainei şi Rusiei, începând cu perioada iulie-septembrie. Încă de pe acum se încheie contracte futures pentru recolte şi din acest motiv vedem creşteri de preţuri. Se mizează pe faptul că se vor face bani din potenţialul acesta de creştere (n.r. a preţurilor pe seama ofertei mai reduse), aşa cum au făcut speculatorii în piaţa energiei. Astfel că, în prezent este vorba despre un efect speculativ mai mult decât unul real".

Guvernul ucrainean a decis, duminică seară, să introducă restricţii la exportul anumitor produse agricole în 2022, în contextul invaziei Rusiei, a anunţat agenţia de presă Interfax Ukraine, conform Agerpres.

"Efectul real al conflictului asupra sectorului agricol se va vedea în următoarele trei-patru luni, când se apropie perioada recoltei de grâu, orz, unde Rusia şi Ucraina deţin poziţii importante în ceea ce priveşte producţia şi oferta către Europa, de circa 30-40%, împreună. Aşa că, în opinia mea, în acest moment sectorul agricol nu reprezintă o temă investiţională, pentru că nu avem o creştere pe baze reale, ci pe baze speculative", a conchis Dragoş Cabat.

În piaţa europeană, de la începutul lunii februarie şi până la finele săptămânii trecute, preţul grâului urcase cu circa 47%, până la 396,25 euro/tonă, o creştere masivă fiind înregistrată şi pentru porumb. Ieri, preţurile cerealelor aveau creşteri substanţiale, atât în Statele Unite cât şi în Europa.

Sectorul produselor de consum de bază s-a dovedit rezilient în perioade inflaţioniste şi de incertitudine, spune Radu Dăscălescu, de la TradeVille

Radu Dăscălescu, analist în cadrul casei de brokeraj TradeVille, a inclus în lista sectoarelor care s-au dovedit reziliente în perioade inflaţioniste şi de incertitudine, pe lângă cel energetic, domeniile: minerit şi metale pretioase (incluzând aurul), sectorul financiar (exceptând băncile şi companiile cu expuneri însemnate în Rusia şi Ucraina), farma şi medical, precum si cel al produselor de consum de bază.

În funcţie de structură şi produse, unele companii agricole sunt considerate că aparţin sectorului produselor de consum de bază.

Din păcate, la Bursa de Valori Bucureşti, sectorul agralimentar este de destul de slab reprezentat. Totuşi, se remarcă noile venite în Piaţa AeRO - Holde Agri Invest şi Norofert în zona producţiei agricole, Bonas şi Agroserv Măriuţa ca producători de lactate şi Agroland în zona de comerţ cu produse agricole sau conexe. În plan global, topul celor mai mari companii agro din lume este dominat în mare măsură de conglomerate de Statele Unite, printre cele mai importante fiind Cargill (cu o prezenţă importantă în România), The Archer-Daniels-Midland Company, John Deere, alături de nemţii de la Bayer, mult mai vizibili în domeniul farmaceutic.

Notă

Invazia Ucrainei de către Rusia va avea efecte secundare grave pentru fermierii europeni şi pentru sistemul alimentar în general, susţine Michael Scannell, director general adjunct al Direcţiei Generale de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Cadrul Comisiei Europene, într-un articol din Politico, publicat în data de 28 februarie.

Conform materialului, o mare parte din industria cărnii şi a lactatelor din Uniunea Europeană se bazează pe culturi furajere importate din Ucraina, fiind de asemenea, într-o oarecare măsură, dependentă de gazul şi îngrăşămintele din Rusia. Oferta celor două ţări reprezintă peste 30% din comerţul mondial cu grâu şi orz, 17% din cel cu porumb şi peste 50% comerţul cu ulei de floarea soarelui, seminţe şi alte furaje pentru hrănirea animalelor, dar exporturile ucrainene pe ruta comercială principală prin porturile din Marea Neagră au fost oprite din cauza războiului, a spus Scannell.

Duminică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru NBC că Washington-ul este în "discuţii foarte active" cu guvernele europene privind interzicerea importurilor de ţiţei şi gaze naturale din Rusia. O astfel de mişcare poate prezenta riscul apariţiei stagflaţiei - o perioadă de creştere economică lentă şi şomaj mare, împreună cu inflaţie ridicată - pentru economia globală, conform CNBC.

--------------------------

PE FONDUL RĂZBOIULUI / Preţul grâului - la cel mai ridicat nivel din martie 2008

Preţul grâului înregistra, ieri, o creştere cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la 12,6 dolari/bushel, din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului ruso-ucrainean, transmite Reuters, conform Agerpres.

Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina şi Rusia.

La bursa de cereale de la Chicago, preţul porumbului înregistra un avans de 2,7%, iar la soia de 2,05%, ambele cotaţii fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.

"Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia", a declarat un trader european pentru Reuters.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor. Porturile ucrainene rămân închise, iar comercianţii nu vor să cumpere grâu rusesc din cauza sancţiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alţi furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut, săptămâna trecută, iar tendinţa ar urma să continue, explică traderii.

"Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult", susţin traderii.

Bulgaria intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi al volatilităţii pieţelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.

Producătorii spun că statul bulgar intenţionează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri şi ar putea restricţiona exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziţii.

Traderii spun că Bulgaria, unul dintre exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat vineri că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. noi mai avem ce restrictiona la export, sau iar ramanem de fraieri?

    1. exportat sau nu ,

      noi ne vom creste singuri asa cum facem mereeu cu orice marfa! 

    Complet de acord cu ceea ce zice domnul Mitroi!

    Sectorul petrolier este muuuult mai tentant investitional pentru urmatorii ani datorita politicilor demente ESG-energy stop growing-si cererii in crestere permanenta din partea piatelor emergente.

    Petrolul trebuie sa stea la 150$ cel putin 6 luni ca sa incepem sa vedem demand destruction, 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb