Insulele Solomon se îndreaptă spre acordul cu Washingtonul după negocierile privind referinţele indirecte ale Chinei

G.D.
Internaţional / 4 octombrie 2022

Insulele Solomon se îndreaptă spre acordul cu Washingtonul după negocierile privind referinţele indirecte ale Chinei

Ministrul de externe al Insulelor Solomon, Jeremiah Manele, a declarat că referirile voalate la China într-o declaraţie din Pacific condusă de americani sunt unul dintre motivele pentru care ţara sa a fost reticentă să semneze acordul la început, transmite NewstalkZB.

Insulele Solomon au semnalat că nu vor semna declaraţia între Statele Unite şi naţiunile insulare din Pacific, o lovitură pentru Washington, care sperase să aducă naţiunile din Pacific în faţa interesului Chinei în regiune.

Ulterior, prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a dat înapoi şi a semnat acordul.

Într-o vizită astăzi la Wellington, Manele a spus că obiecţiile iniţiale ale ţării sale au fost că proiectul iniţial al declaraţiei includea referinţe de care ţara sa nu era mulţumită. El a continuat confirmând că acestea sunt referinţe care sugerează că naţiunile din Pacific ar trebui să "aleagă o parte" în conflictul geopolitic dintre China şi Statele Unite.

"În proiectul iniţial erau nişte referinţe cu care nu ne simţeam confortabil", a spus Manele.

Manele a spus că proiectul iniţial includea "nişte referinţe care ne-au pus în situaţia în care trebuia să alegem părţi şi nu am vrut să fim puşi în acea poziţie în care trebuie să alegem".

Întrebat dacă aceste referiri se referă în mod specific la China, Manele a răspuns "indirect".

Manele a spus că Insulele Solomon au dorit ca declaraţia să reflecte viziunea asupra unui Pacific paşnic şi colaborativ.

El a adăugat că discuţiile şi negocierile purtate de oficiali au putut găsi "un teren comun".

El a spus că aceste preocupări au fost "adaptate" în proiect înainte ca acesta să fie semnat.

Declaraţia este piatra de temelie a reangajării recente a Statelor Unite cu Pacificul şi a culminat cu liderii din Pacific fiind primiţi la Casa Albă săptămâna trecută în ceea ce Washington Post a numit întâlnirea ca fiind "prima de acest fel".

Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a spus că "securitatea în Pacific şi pentru locuitorii insulelor din Pacific rămâne la fel de critică ca întotdeauna pentru noi".

La începutul acestui an, Insulele Solomon au semnat un pact de securitate cu China - spre supărarea Noii Zeelande, Australiei şi Statelor Unite, care l-au văzut ca pe o potenţială militarizare nedorită a regiunii.

Manele a reiterat poziţia Insulelor Solomon conform căreia Chinei nu i se permite să construiască o bază militară pe teritoriul său.

Preocupările cu privire la militarizarea Pacificului au crescut astăzi după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă asupra Japoniei în Pacific.

Acţiunea a fost criticată de Manele şi ministrul de externe Nanaia Mahuţă.

"Noua Zeelandă a fost un avocat de lungă durată pentru neproliferarea armelor nucleare şi poziţia noastră a fost bine articulată de-a lungul multor ani. Este îngrijorător", a spus Mahuta.

Manele a adăugat: "Împărtăşim aceeaşi poziţie la care a făcut aluzie ministrul. Este o îngrijorare şi una pe care o condamnăm".

Prim-ministrul Jacinda Ardern a condamnat, de asemenea, lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice intercontinentale asupra Japoniei astăzi.

Biroul premierului japonez a declarat că cel puţin o rachetă lansată din Coreea de Nord a survolat Japonia şi se crede că a aterizat în Oceanul Pacific.

Acesta a spus că autorităţile au emis o alertă pentru rezidenţii din regiunile de nord-est pentru a evacua clădirile din apropiere, în ceea ce se pare că a fost prima alertă de acest fel din ultimii cinci ani.

Ardern, vorbind cu presa în timpul unei vizite la studiourile de film Auckland din West Auckland, a spus că este important să condamnăm testele şi utilizarea în creştere de către Coreea de Nord a rachetelor balistice.

"Este o încălcare a regulilor internaţionale, este o încălcare a acestui sentiment de securitate pentru regiunea [Pacific], aşa că suntem alături de ceilalţi".

Ea a îndemnat alte naţiuni să coopereze pentru a reduce ceea ce ea a considerat o "ameninţare semnificativă" pentru Japonia, având în vedere utilizarea continuă de către Coreea de Nord a armelor.

"[Japonia] continuă să aibă solidaritatea noastră, dar trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru a demonstra că acest lucru este total inacceptabil în drept şi în practică."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb