ÎNTÂLNIRE SIF-URI / ERSTE LA VIENA Unele SIF-uri insistă ca BCR să distribuie dividende

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie 2011

Conducerile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Viena, cu membri din conducerea "Erste" ca să discute despre politica de dividend a BCR, pentru 2010, potrivit unor surse care nu au dorit să le fie menţionate numele.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Grupul BCR a raportat, anul trecut, un profit net după impozitare şi interesele minoritare de 465 milioane de lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, cel mai redus câştig înregistrat după privatizarea băncii. Asta l-a făcut pe Domnic Bruyn-seels, preşedintele-executiv al băncii, să declare, săptămâna trecută, că va recomanda acţionarilor, în cadrul Adunării Generale, să aprobe capitalizarea profitului, la fel ca anul trecut, aşteptându-se ca această acţiune să fie sprijinită şi de Banca Naţională.

Unele dintre cele cinci SIF-uri nu ar fi de acord însă cu o nouă majorare a capitalului BCR, susţinând că "Erste" ar trebui să respecte clauzele din contractul de privatizare şi să distribuie 40% din profit sub formă de dividende, susţin susele citate. Şi anul trecut, unele SIF-uri, au votat împotriva modalităţii de majorare a capitalului BCR prin creşterea valorii nominale a acţiunilor băncii, mişcare ce nu s-a reflectat şi în aprecierea acţiunilor SIF-urilor pe bursă, susţin sursele citate. Acestea mai spun că, în eventualitatea în care conducerea BCR va propune în AGA majorarea capitalului băncii, unele SIF-uri vor pleda pentru o majorare prin emisiunea de noi acţiuni şi nu prin creşterea valorii nominale a acţiunilor.

"Ne aşteptăm ca Erste să îşi respecte obligaţiile asumate în contractul de privatizare şi anume să distribuie 40% din profitul obţinut pe 2010 ca dividende şi să listeze banca", a declarat Claudiu Doroş, vicepreşedintele executiv al SIF "Moldova", adăugând: "Dacă vom primi o altă propunere concretă din partea conducerii BCR în cadrul Adunării Generale, o vom analiza".

Anul trecut, SIF-urile au fost nevoite să renunţe la eventuale dividende de la BCR, acţionarii băncii votând pentru majorarea capitalului social al instituţiei bancare cu circa 237 milioane de lei, deşi, potrivit contractului de privatizare, banca era obligată să distribuie dividende reprezentând 40% din profitul obţinut.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. O tzara in care vin toti si ne iau de prosti...sau de sif-isti.Da' de ce trebuie sa ne rugam de mizerbilul de Erste sa respecte un contract. Dupa ce au dat credite si la ciini, pe baza carnetului de sanatate...acuma tot noi sa ii ajutam. Ca Fercala s-a inmuiat iarasi saracu de la snapsu' vienez.

    1. Daca atzi auzi cum se vorbeste la Viena despre Romania...

      Nu dau nici doi bani pe viena.

    interesant articolul, insa ati uitat sa spuneti ca cele 465 milioane sunt pe IFRS. Sau nu ati stiu? :))

    pe RAS, parca au avut profit de 100 de milioane, asa citisem prin presa. 

    40 milioane sa fie impartiti dividende, din alea Erste ia 65%, deci sifele mai raman cu foarte putin. :) 

    Sursele voastre au uitat sa va spuna ca pe RAS se calculeaza profitul. Cu banii de pe RAS s-a majorat si capitalul anul trecut. Poate trebuiau facute aceste mici mentiuni, care schimba destul de mult imaginea.

    In rest, respect pentru sife. :)) 

    1. Pai sa trimita tri RaTaTa la negocieri. FArmachidon cu Tzepar si Ionescu cu asistenta...

      poate ca bcr ar trebui sa umble mai mult la provizioane, o reglementare mai stricta in acest domeniu se cam cere facuta, sau pe plan international de catre UE ori daca nu pe plan BOC! =) parca el urla ca vom vedea taxa hood foarte curand.

      Potrivit condiţiilor prevăzute în contractul de privatizare, banca este obligată să acorde, în primii trei ani de la privatizare, dividende reprezentând 40% din profitul calculat conform standardelor IFRS.

      Asa-i, dar mai trebuia sa vina si listarea la bursa; nimic, nimic, nimic.

      De ce manipulezi?!?!... toate obligatiile (relevante pentru problema dividendelor) din contract sunt interdependente si se raporteaza la problema listarii.

      BCR trebuia listata in 3 ani de la vanzare. Nu s-a realizat listarea... ca urmare se trebuie sa plateasca dividende.  

    Ne asteptam ca Erste sa isi respecte obligatiile ......Nu va mai astaptati ! urmariti ce face Erste in BCR prin presedintele adus la pupitru ! isi bate joc de banca si salariati.  

    SIF-urile (prin reprezentantii din CA -BCR) ori se vand, ori isi arata neputinta - ca sa nu zicem altceva. 

    Se mai pune o intrebare: in contractul de vanzare(privatizare) a bancii, vanzator (si la propriu si la figurat) este Statul Roman, iar in contract s-au impus niste obligatii in sarcina cumparatorului; cumparator care acum invoca verzi si uscate pentru a nu si le indeplini iar reprezentantii statului dorm, dorm.... 

    In tot acest timp Viena dicteaza ! Ati auzit de diktatul de la Viena ??.

    Somnul natiunii naste monstrii ! ; monstrii de la Viena !. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb