Întârziere de un an la construirea Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iulie 2008

Întârziere de un an la construirea Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă

Conducerea "CEZ România" apreciază că decizia Guvernului de a deţine participaţia majoritară în construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, întârzie proiectul cu cel puţin un an. Dis­cuţiile dintre Guvern şi companiile participante la proiect cu privire la participaţiile pe care acestea le deţin trebuiau reluate din mai, dar nu s-a întâmplat acest lucru, susţine directorul de dezvoltare al "CEZ România", Doru Voicu.

Domnia sa a mai spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că această decizie a Guvernului a intervenit după ce "Nuclearelectrica" încheiase negocierile cu companiile selectate să fie acţionari la societatea care va cons­trui reactoarele nuclearo-electrice. Directorul "CEZ" susţine: "Nici până acum nu ştim cum doreşte Guvernul să deţină cota majoritară. Trebuie promovată o Hotărâre de Guvern în acest sens, trebuie să negocieze cu investitorii, iar în toamnă sunt şi alegeri. Nu văd cum ar putea începe construcţia în 2009".

Şase companii au fost selectate să participe la construirea reactoarelor 3 şi 4: "ArcelorMittal", "CEZ", "Electrabel", "Enel", "Iberdrola" şi "RWE Power". Oficialii acestor firme aşteaptă proiectul Guvernului pentru a decide dacă mai participă sau nu la proiect. Conducerea "CEZ" susţine că performanţele financiare ale grupului nu depind de realizarea proiectului sau de deţinerea de producţie de electricitate în România. Constituirea unui portofoliu divers de generare ar conduce la o eficientizare a costurilor întregului grup.

Grupul ceh "CEZ" trebuia să primească o cotă de 15% din capitalul social al consorţiului care va construi şi exploata Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, au declarat, în primăvara acestui an, surse apropiate negocierilor. "Electrabel", "Enel" şi "RWE Power" trebuiau să preia şi ele o cotă de 15%, în timp ce "Iberdrola" şi "ArcelorMittal" ar fi controlat fiecare o participaţie de 10%. În proiectul iniţial, "Nuclearelectrica" păstra o participaţie de 20%.

Costurile realizării celor două reactoare nucleare sunt estimate la 2,3 miliarde de euro. Pentru fiecare reactor, durata investiţiei este de 64 de luni, punerea în func­ţiune a fiind prevăzută, în proiectul iniţial, pentru 2014, respectiv 2015. Fiecare din cele două reactoare va avea o putere instalată de 720 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb