Întârzierea plăţilor pentru infrastructură bagă constructorii în faliment

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 11 martie 2009

Ministerul Transporturilor are datorii de circa 700 de milioane de euro la constructorii care au realizat lucrări în 2008. Ieri, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat că a fost efectuată plata pentru circa jumătate din această sumă. Domnia sa susţine că întreaga sumă de bani restantă va ajunge la constructori până cel târziu la începutul lunii mai a acestui an. Ministrul Transporturilor a mai declarat că a descoperit şi alte datorii neacoperite de fosta conducere şi nu este exclus să mai apară şi altele. Momentan, suma noilor restanţe este de 10-15 milioane de euro.

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), este total nemulţumit de reacţia ministerului: "La începutul anului, Executivul a promis că plăţile restante vor ajunge la constructori până pe 15 martie. Rămăsese stabilit să se apeleze la un împrumut în acest sens. Nu s-au ţinut de cuvânt. Am aşteptat aprobarea bugetului. Acum aud că plăţile restante ale Ministerului Transporturilor se prelungesc până în mai, iar premierul Emil Boc a declarat, recent, că au fost plătite două treimi din datorii".

Domnia sa ne-a mai spus că declaraţiile contradictorii demonstrează lipsa de preocupare a autorităţilor faţă de piaţa construcţiilor, motorul economiei noastre în ultimii ani. Potrivit preşedintelui ARACO, întârzierea plăţilor restante va aduce multe firme de construcţii în pragul falimentului. "Statul să nu se bazeze, în aceste condiţii, pe o dinamică bună a bugetului pentru anul în curs", a subliniat Laurenţiu Plosceanu.

În ciuda acestei situaţii critice din construcţii, ministrul Berceanu a declarat, ieri, că are convingerea că va fi atinsă ţinta de peste 800 km de autostradă realizaţi până în 2012.

Radu Berceanu a promis că, în trei săptămâni, va prezenta şi noua strategie de finanţare a autostrăzilor: "Nu este neapărată nevoie de proiecte noi. Le promovăm pe cele existente, dar este clar că trebuie adoptate noi mijloace de finanţare şi nu exclusiv bugetul de stat. Problemele de la autostrada Transilvania demonstrează că finanţarea bugetară este o direcţie greşită. Eu cred că o soluţie bună este concesiunea".

Ministrul Transporturilor promite că va face tot posibilul ca exproprierile să fie realizate la timp şi că nu va mai accepta suplimentările de fonduri în cadrul contractelor adjudecate prin licitaţie publică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb