Cel mai mare salon mondial al tehnologiei îşi deschide marţi porţile în Las Vegas sub semnul inteligenţei artificiale (AI) generative, care ar urma să confere o nouă dimensiune aparatelor din viaţa de zi cu zi, relatează AFP.
"Anul trecut AI generativă nu era decât o licărire la CES. Anul acesta va fi bijuteria coroanei", susţine Dipanjan Chatterjee, analist la firma de consultanţă Forrester.
Oraşul din vestul SUA va găzdui peste 3.500 de expozanţi şi aproximativ 130.000 de participanţi repartizaţi între mai multe hoteluri şi centre de conferinţă între 9 şi 12 ianuarie pentru ediţia din 2024 a CES (Consumer Electronics Show).
Rare vor fi prezentările şi conversaţiile care nu vor menţiona Inteligenţa Artificială.
Chiar dacă această tehnologie nu este o noutate, programele de AI generativă, popularizate de ChatGPT în ultimul an, merg dincolo de analiza datelor la scară largă, producând texte, imagini şi sunete la cerere.
"Pentru un salon care a luat naştere în 1967 şi care a fost un eveniment fondator al boom-ului tehnologic al anilor 1990, interesul generat este comparabil cu această perioadă de ruptură care se profilează la orizont odată cu revoluţia AI", a comentat Dan Ives, analist la Wedbush Securities.
Cu prilejul avanpremierelor pentru presă organizate luni, gigantul sud-coreean LG a prezentat un nou mic robot capabil să interacţioneze cu electrocasnicele, adulţii, copiii şi animalele de companie. Graţie IA, acest robot "se va putea deplasa, învăţa, înţelege şi participa la conversaţii complexe", dă asigurări compania.
De la sănătate la automobile, companiile rivalizeze cu prototipuri şi anunţuri cu privire la maşini în serviciul oamenilor, din ce în ce mai perfecţionate şi mai comunicative.
"Nu este o întâmplare că începem cu AI", a subliniat duminică Brian Comiskey, cercetător la CTA, organizatorul salonului de la Las Vegas, cu prilejul unei conferinţe dedicate tendinţelor din tehnologie. Expertul a menţionat progresele rapide din industria cipurilor, prima modificare a tastaturii Microsoft din ultimele decenii, prin adăugarea tastei 'Copilot' pentru a avea acces direct la instrumentele de inteligenţă artificială generativă ale Windows. "Asta arată că echipamentele de AI vor fi în centrul discuţiilor timp de mai mulţi ani", a subliniat Brian Comiskey.
Ziua de luni a fost consacrată anunţurilor privind noile televizoare şi automobile.
"CES va continua să prezinte ecrane 8K sau microLED mai mari şi conectate, gadget-uri perfecţionate, calculatoare mai performante şi prototipuri de automobile electrice de la Honda, Hyundai şi alţii", constată Thomas Husson de la Forrester. "Însă salonul CES se bazează din ce în ce mai puţin pe aparate şi din ce în ce mai mult pe integrarea AI şi pe software", adaugă analistul.
Potrivit CTA, consumatorii americani au cheltuit 157 de miliarde de dolari pe software în 2023, în principal pe jocuri şi aplicaţii video. În acest an ar urma să se ajungă la 163 de miliarde de dolari
"În ceea ce priveşte automobilele electrice, utilizatorii vor asistenţă la condus şi securitate dar şi servicii precum divertismentul. Ei îşi văd vehiculul ca un smartphone pe roţi", subliniază Jessica Boothe, directoare de cercetare la CTA.
Volkswagen a prezentat luni primele sale vehicule cu ChatGPT integrat în asistentul vocal. Acesta va putea deci conversa cu şoferul şi să îi ofere răspunsuri la întrebările sale în timp real.
Aceeaşi predicţie este valabilă pentru televizoare, care nu se mai mulţumesc cu rolul lor de simplu ecran.
"Vor deveni centre de comandă pentru locuinţă, prin conectarea la aparatele din bucătărie, cu maşina de spălat rufe cu camerele de supraveghere", a detaliat Jessica Boothe.