Acest ETF va fi lansat până la sfârşitul anului şi va urmări indicele SBITOPtr, principalul indice de referinţă al Bursei de Valori din Ljubljana, care cuprinde nouă acţiuni de tip blue-chip din Slovenia, potrivit comunicatului primit la redacţie.
"La InterCapital, rămânem dedicaţi promisiunii noastre către investitorii români: să oferim soluţii inovatoare şi să extindem accesul la instrumente noi, cu potenţial ridicat. Bursa de Valori Bucureşti a demonstrat constant performanţe remarcabile pentru investitorii locali şi internaţionali, iar noi ne propunem să îmbunătăţim această experienţă prin introducerea unei pieţe dinamice şi adesea subreprezentate în portofoliile româneşti. Noul nostru ETF, care urmăreşte performanţa pieţei din Slovenia, va oferi o modalitate simplă de a investi, eliminând dificultăţile conturilor de brokeraj externe şi provocările legate de lichiditate. ETF-urile sunt printre cele mai simple instrumente pentru diversificarea portofoliilor, şi suntem încrezători că acest produs va rezona cu investitorii români. În ultimii nouă ani, indicele SBITOPtr a generat randamente totale de 292%, depăşind S&P şi echivalând performanţa puternică a indicelui BET-TRN. În următoarele săptămâni, noul nostru ETF va fi tranzacţionat în RON direct pe Bursa de Valori Bucureşti,
oferind acces diversificat la piaţa din Slovenia, disponibil tuturor investitorilor interesaţi prin intermediul tuturor intermediarilor autorizaţi din România," a declarat Ivan Kurtovic, Preşedintele Consiliului de Administraţie al InterCapital Asset Management.
Slovenia reprezintă una dintre cele mai dezvoltate economii post-comuniste din Europa, cu o piaţă de capital care a depăşit performanţele multor pieţe populare în ultimii ani.
Odată lansat, InterCapital SBITOPtr UCITS ETF va oferi investitorilor români acces la un portofoliu diversificat de acţiuni slovene. Cel mai mare emitent din cadrul indicelui, Krka, este un producător important de medicamente generice, furnizând produse în peste 70 de ţări şi situându-se pe locul al patrulea printre furnizorii străini din piaţa de medicamente generice din România. Indicele are, de asemenea, o reprezentare semnificativă din sectorul financiar, incluzând atât bănci, cât şi companii de asigurări axate pe Europa de Sud-Est - banca NLB Grupa şi companiile de asigurări Triglav şi Sava Re. Sectorul financiar este bine poziţionat pentru a beneficia de un mediu de creştere solid şi de rate ale dobânzilor relativ mai ridicate. În Slovenia, expunerea pe sectorul de energie este reprezentată de Petrol, un retailer regional important de produse petroliere, care investeşte tot mai mult în soluţii de energie regenerabilă pentru a sprijini tranziţia verde. Luka Koper, un alt emitent important din indice, gestionează principalul port maritim al Sloveniei, un punct strategic de legătură între Europa Centrală şi pieţele globale. Indicele mai include operatorul de telecomunicaţii, Telekom Slovenia, compania de procesare chimică, Cinkarna Celje, şi o companie din sectorul imobiliar, Equinox.
Tradiţional, companiile slovene au oferit dividende ridicate, contribuind semnificativ la randamentele înregistrate în această piaţă. Pe o perioadă de nouă ani, încheiată la 1 noiembrie 2024, atât indicii SBITOPtr, cât şi BET-TRN au realizat un randament total impresionant de 292% în euro, reflectând un randament anual de 16%. În Slovenia, aproximativ jumătate din acest randament se datorează dividendelor, restul fiind generat de aprecierea cotaţiilor - ambele depăşind performanţele S&P 500, care a oferit un randament anual de 14% în aceeaşi perioadă. Este important de menţionat că ETF-ul SBITOPtr reinvesteşte toate dividendele primite şi este scutit de impozit pe dividende, oferind astfel posibilitatea de a beneficia de dividende brute.
Creşterea puternică a câştigurilor în Slovenia a determinat creşteri de preţ, iar valorile actuale sunt atractive. Investitorii în indicele SBITOPtr beneficiază de un indicator price-to-earnings (P/E) mediu de 8,3, mai mic decât cel al României şi semnificativ sub cel al pieţelor dezvoltate din Europa şi SUA. Între timp, randamentele dividendelor în Slovenia rămân atractive, depăşind 6%.
InterCapital Asset Management este prezent în România din 2023, oferindu-le investitorilor români acces la indicele BET-TRN prin BET-TRN UCITS ETF, disponibil din mai 2024. Acest ETF oferă un portofoliu diversificat de 20 de companii blue-chip listate pe Bursa de Valori Bucureşti, care include atât acţiuni defensive, cât şi firme antreprenoriale locale dinamice. Produsul permite chiar şi investitorilor mici să obţină expunere pe piaţa locală din România, sprijinind un portofoliu de investiţii diversificat cu capital de intrare modest.
InterCapital are aproape 20 de ani de experienţă şi un portofoliu care include 19 fonduri clasice şi 5 ETF-uri.