Interes suedez pentru afaceri în vestul ţării

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Companii / 17 mai 2007

Centrul Regional de Afaceri al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş (CCIAT) a găzduit, zilele trecute, Forumul de afaceri româno-suedez, organizat de Ambasada Suediei la Bucureşti şi Consiliul pentru Comerţ al Suediei, cu sprijinul CCIA Timişoara şi CCIA Arad.

Cele 16 firme suedeze prezente au fost interesate în a identifica parteneri români pentru derularea de operaţiuni de import-export, activităţi de producţie şi/sau distribuţie de produse, în domeniile: echipamente tehnice şi industriale, transport şi distribuţie, servicii medicale, mobilă, energetic.

Manifestarea s-a bucurat de atenţia factorilor locali, la deschiderea lucrărilor participând Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, reprezentanţi ai ADETIM şi ai altor organizaţii economice. La forum a fost prezent şi Nicolae Petrov, în dubla sa calitate de Preşedinte al CARPATAIR România şi Consul onorific al Suediei în Republica Moldova.

Din partea suedeză au fost prezenţi Jan Kettnaker, comisar pentru comerţ al Suediei la Bucureşti, şi Fredrike Tamas - Hermelin, secretar I al Ambasadei Suediei în România.

Discursurile inaugurale au subliniat dorinţa ambelor părţi de a dezvolta şi promova relaţiile de colaborare dintre cele două ţări prin parteneriate la nivel administrativ şi de afaceri.

În prezentarea pe care a făcut-o economiei suedeze, Kettnaker a arătat că cifrele legate de comerţul şi investiţiile dintre Suedia şi România indică o creştere constantă de 10 % pe an, în ultimii şase ani.

Interesul suedez pentru regiunea de vest a României constă în locaţia geografică favorabilă, forţa de muncă calificată, nivelul salarizării cât şi în atractivitatea axei metropolitane Timişoara-Arad.

"Prin organizarea acestui eveniment, Ambasada Suediei şi Consiliul pentru Comerţ al Suediei doresc să atragă atenţia firmelor suedeze asupra potenţialului economic şi investiţional al regiunilor Timişoara şi Arad. Suntem încântaţi de interesul arătat atât de cele 16 firme suedeze cât şi de cele peste 40 de companii româneşti pentru acest eveniment", a declarat Jan Kettnaker.

În prezent, în România, funcţionează pes­te 50 de reprezentanţe ale unor cunoscute firme suedeze iar principalele domenii în care au fost efectuate investiţii suedeze sunt: industria mobilei, sticlărie, echipamente de telecomunicaţii, chimie, transporturi. La 31 decembrie 2006, erau înregistrate la nivel naţional peste 900 de societăţi comerciale cu participare suedeză de capital, cu un total de 98 milioane euro investiţii, Suedia ocupând locul 18 în topul investitorilor străini din România. În judeţul Timiş, erau înregistrate la 31 martie 2007, un număr de 32 de firme mixte româ­no-suedeze, cu un capital străin subscris de 169.986 de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb