INTERFAX: Moscova cere SUA şi României să renunţe la instalarea de rachete Mk-41 în Scutul antirachetă

I.D.
Internaţional / 13 octombrie 2015

Moscova cere SUA şi României să renunţe la instalarea de rachete Mk-41 în Scutul antirachetă

Actualizare 15:30 PNL: "Rusia este ofensivă în Siria, nu România care găzduieşte un scut anti-rachetă defensiv al NATO"

PNL apreciază că declaraţiile directorului departamentului de neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, referitoare la baza militară de la Deveselu sunt nefondate şi aggressive, arată un comunicat de presă al partidului remis redacţiei.

"Sunt nefondate pentru că baza militară de la Deveselu are un rol exclusiv defensiv şi nu încalcă nici un tratat internaţional de neproliferare a armelor de distrugere în masă, interceptorii scutului fiind non-nucleari. Atitudinea oficialului rus vine pe fondul lipsei argumentelor în privinţa intervenţiei ruseşti în Siria. Prin urmare, Rusia este cea care face dovada ofensivei militare, nu România care găzduieşte un scut anti-rachetă defensiv.

Sunt agresive pentru că ele exced limbajul diplomatic. Rusia se exprimă, în ultimul timp, în stilul său consacrat, plin de asprime şi inflexiune la adresa NATO şi, implicit, a României. Atitudinea ameninţătoare şi încărcată de agresivitate, limbajul şi tonul ridicat nu sunt în măsură a ne îngrijora cu atât mai mult cu cât afirmaţiile vin din partea unui director de departament al MAE Rus", se arată în comunicat.

Totodată, liberalii apreciază că ţara noastră, împreună cu partenerii din NATO, asigură securitatea spaţiului euro-atlantic în condiţiile respectării normelor internaţionale. "Statul român şi-a dovedit, în nenumărate rânduri, corectitudinea şi echilibrul diplomatic, evidenţă de care ar trebui să ţină cont chiar şi Federaţia Rusă, susţine PNL.

(S.A.)

-----------

MAE precizează, referitor la declaraţia lui Mikhail I. Uliyanov, director al departamentului de neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus de Externe, că acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF prin amplasarea facilităţii antirachetă la Deveselu sunt nefondate, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

În comunicatul MAE se precizează: "Declaraţia domnului Mikhail I. Uliyanov, director al departamentului de neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, făcută cu prilejul dezbaterilor Comisiei I din cadrul celei de a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, nu aduce elemente de noutate. Poziţiile părţii române, a celei americane şi a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federaţiei Ruse, cât şi publicului larg cu diverse ocazii. Cel mai recent astfel de prilej l-a reprezentat vizita la Bucureşti a asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate Frank Rose, la 8 octombrie 2015. În cadrul unei sesiuni publice organizate sub egida "Dialoguri@MAE", România şi SUA au reiterat natura exclusiv defensivă a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în Europa, precum şi utilizarea sa în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU şi ale dreptului internaţional".

Ministerul român de externe menţionează că "acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilităţii antirachetă Aegis Ashore la Baza militară Deveselu sunt nefondate".

În comunicat scrie: "Prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ţinte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării şi testării interceptorilor care angajează ţinte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasaţi la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În acelaşi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost şi nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiţi pentru angajarea ţintelor aeriene".

MAE aminteşte totodată că "Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România" prevede că interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.

În comunicatul MAE se mai arată: "Pe fondul proliferării ameninţărilor balistice şi a interesului continuu al actorilor statali şi non-statali de a testa şi dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA şi, deci, şi baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creştere a stabilităţii şi securităţii regionale şi internaţionale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federaţia Rusă, aşa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci ameninţări cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic".

(I.D.)

-------------

Rusia a cerut guvernelor SUA şi României să renunţe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România, după cum a relatat luni seara agenţia de presă Interfax.

Rusia avertizează că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştientizeze "responsabilitatea" montării acestor sisteme şi să renunţe la plan "cât nu este prea târziu".

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 "riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale", a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de Interfax.

Oficialul rus a adăugat: "Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu".

Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă "o provocare serioasă pentru securitatea internaţională".

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminică, în urma vizitei oficiale efectuate în SUA, că până la sfârşitul anului scutul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie NATO în regiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si Romania si UE si SUA au cerut Rusiei sa isi retraga trupele de ocupatie din Ucraina, si totusi rusii nu au facut-o.

    Niște analfabeți și inculți politic. Nici măcar pe hartă nu pot localiza Siria.

     

    "Atitudinea oficialului rus vine pe fondul lipsei argumentelor în privința intervenției rusești în Siria. Prin urmare, Rusia este cea care face dovada ofensivei militare, nu România care găzduiește un scut anti-rachetă defensiv." 

     

    LIPSĂ ARGUMENTE??? Dar coaliția americană care "face" (se preface) același lucru? Ei au argumente, pentru că invitația guvernului sirian nu o au SIGUR? 

    Punctul de vedere PNL se poate clasifica pe podiumul GOGOMĂNIEI ANULUI. Ce retardați!!! Băi idioților, este clar că nu vă pricepeți nici să mințiți. Luați-vă jucăriile și jucați în liga mică a lui mitică de pe Dâmbovița. Spuneți de plagiator, de mitoman, de alte chestiuni dintre acestea. Lăsați politica internațională că sunteți de un ridicol total. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb